Joyce Wildschut protesteert tegen Zwarte Piet.
Joyce Wildschut protesteert tegen Zwarte Piet.

Protestbord tegen Zwarte Piet afgepakt

WEESP - Tijdens de intocht van Sinterklaas in Weesp zaterdag was er een eenmansprotest tegen Zwarte Piet. De in Weesp opgegroeide Joyce Wildschut kwam voor haar mening uit met een protestbord waarop stond: 'Zwarte Piet is racisme'.

Wildschut lokte daarmee boze reacties uit bij sommige anderen die op Sinterklaas stonden te wachten. Het bord werd door een politieagent van haar afgepakt. De demonstrante is van plan daar aangifte van te doen.

Ze stond daar naar eigen zeggen heel rustig. Als iemand met haar in discussie wilde deed ze dat, maar verder liet ze het bord voor zich spreken. "Door dat bord van me af te pakken nam die politieagent mij ook mijn vrijheid van meningsuiting af", zo schrijft ze op Facebook. "Gelukkig had ik nog een T-shirt aan met dezelfde tekst, dus de boodschap ging niet helemaal verloren."

'Weesp leeft in Illusie'
Wildschut heeft jaren in Weesp gewoond. Ze steunt de strijd tegen Zwarte Piet en besloot "naar Weesp te gaan omdat de lokale politiek en de lokale Stichting Sinterklaas Intocht Weesp in de illusie leven dat de landelijke pietendiscussie niet voor Weesp zou gelden." Ze laat weten dat ze tijdens haar protest minstens dertig keer is uitgescholden en dat er op sommige momenten sprake was van duw-en-trekwerk. "Ook kreeg ik pepernoten extra hard naar me toe gesmeten."

Geen richtlijnen
De politie wil verder niet inhoudelijk reageren op het incident. Ook burgemeester Bas Jan van Bochove houdt zijn reactie beknopt: "Ik was vooraf niet op de hoogte van het feit dat er mogelijk protesten zouden zijn tegen Zwarte Piet. Daarom zijn er ook geen aparte richtlijnen opgesteld over hoe hier mee om te gaan. Ik heb kennis genomen van het feit dat dit gebeurd is en daar heb ik verder geen reactie op. Dit is een zaak van de politie die dat op dat moment kennelijk nodige achtte."

Op WeesperNieuws wordt via de reactiemogelijkheid flink en soms ook heftig gereageerd op het nieuws rond het protest. Terwijl de een Wildschuts actie steunt, uit de ander juist kritiek. Dat levert felle discussies op.