Alleen wat in de koffer paste, kon mee.
Alleen wat in de koffer paste, kon mee. Foto: Bastiaan Miché

Handen uit de mouwen voor asielzoekerskinderen

WEESP - In een loods op de Rijnkade worden momenteel honderden rugzakjes verzameld. Deze gaan gevuld met speelgoed en schrijfwaren naar asielzoekerscentra in heel Nederland. Want, vindt stichting HRIF, in de cadeautjesmaand december mogen asielzoekerskinderen niet worden overgeslagen.

door Marieke van Veen

HRIF uit Weesp houdt de rugtasjesactie samen met de Stichting Gave en De Samaritaan. Kerken, scholen en andere organisaties werken hier ook aan mee. De rugzakjes zijn inmiddels gevuld, maar ze moeten nog nagekeken en eventueel herverdeeld worden.

Actieve bijdrage
Dat gebeurt in de week van maandag 30 november tot en met vrijdag 4 december in een bedrijfshal aan de Rijnkade 12. Max Veenstra van HRIF nodigt Weespers uit om te komen helpen: "Een mooie gelegenheid om op een actieve manier een bijdrage te leveren." Wie een ochtendje of middagje de handen uit de mouwen wil steken kan hem mailen: max@hrif.nl.

Onzekerheid
De vluchtelingen hebben huis en haard achter moeten laten. Alleen wat in de koffer paste - het broodnodige dus - kon mee. Dan is het fijn om iets moois te krijgen, iets wat echt voor jezelf is. Juist deze kinderen kunnen dat volgens Veenstra goed gebruiken: "Asielzoekerskinderen leven in moeilijke omstandigheden. De angst voor de oorlog is vervangen door onzekerheid voor de toekomst. Voor deze kinderen zijn spelen en knutselen extra belangrijk."

Pijnlijke cadeautjes
Dat de rugzakjes moeten worden nagekeken heeft te maken met het feit dat de vuller er onbewust iets in heeft kunnen doen dat door het kind of zijn ouders als pijnlijk of aanstootgevend kan worden ervaren. Denk hierbij aan speelgoedpistolen, spulletjes met varkens erop en religieus materiaal. Veenstra verwacht niet veel van deze 'verboden' goederen aan te treffen: "We hebben gevraagd om knutselspullen, tekenmateriaal, schrijfwaren, speelgoed en knuffels. Het leeuwendeel houdt zich hier keurig aan, maar je kunt niet zorgvuldig genoeg zijn." Verder worden rugzakjes waar nog niet zo veel in zit bijgevuld.

'Als je alles hebt moeten achterlaten, is een cadeautje extra fijn'

HRIF zit al jaren in Weesp en is ook al jaren actief op het gebied van humanitaire hulp. In de loods worden kleding, dekens en dergelijke verzameld die worden verdeeld over projecten in onder meer Roemenië, Bulgarije, Letland en het Midden-Oosten. De stichting werkt ook samen met de stichting Hawre voor hulp aan vluchtelingen in Koerdistan.