't Cathshuis aan de Nieuwstad. Inzetje: Cathelijne Kok en haar moeder Sylvia.
't Cathshuis aan de Nieuwstad. Inzetje: Cathelijne Kok en haar moeder Sylvia.

Donkere wolken boven 't Cathshuis

WEESP - Pannenkoekenrestaurant 't Cathshuis aan de Nieuwstad zit in de problemen. De uitbaters liggen in de clinch met het kantoor dat de boekhouding doet. Hierdoor zijn financiële strubbelingen ontstaan die het voortbestaan van Cathelijne Koks restaurant bedreigen.

door Marieke van Veen

Zo trots als een pauw was Cathelijne toen ze in april 2014 de deuren kon openen van haar eigen pannenkoekenrestaurant. De jonge Weespse met downsyndroom werd bijgestaan door haar moeder Sylvia Groenveld en haar stiefvader Ronald Veer. Maar anderhalf jaar later pakken donkere wolken zich samen. Ronald Veer vraagt zich af of hij de zaak nog kan redden.

Wat is er aan de hand?
"Er zijn problemen ontstaan met de boekhouder. Ik verwijt hem dat hij zijn werk niet goed doet en daarom betaal ik hem niet. En omdat ik hem niet betaal maakt hij het ook niet meer af. Een vicieuze cirkel dus."

Tot welke problemen leidt dat?
"Ik krijg nog geld terug van de Belastingdienst, maar dat is niet of niet goed aangevraagd. En ik kan geen geld lenen, want daar heb ik een jaarrekening voor nodig en die wil de boekhouder me maar niet geven. We hebben een goede omzet, maar ik heb nog geen reserves kunnen opbouwen voor onvoorziene uitgaven en investeringen. In de keuken zijn enkele apparaten aan vervanging toe, maar ik kan en wil niet nog meer privégeld in de zaak steken."

Waarom neem je niet gewoon een andere boekhouder in de arm?
"Omdat al mijn paperassen, al mijn bonnetjes en al mijn belangrijke papieren bij mijn huidige boekhouder liggen. En hij wil ze niet teruggeven. Ik zoek nu uit hoe en of ik mijn boekhouding kan terugkrijgen."

'Koffiecorner hier, lunchzaakje daar. De concurrentie neemt toe'

Ondertussen staat 't Cathshuis al wel te koop op Marktplaats. Heb je het al opgegeven?
"Nee! Dat was een wanhoopsdaad. Ik blijf zoeken naar een oplossing. Dat ben ik aan Cathelijne verplicht. Hopelijk lukt het toch om aan het eind van het jaar een lening voor die keukenapparatuur te hebben. Of misschien kunnen we dat op een andere manier bij elkaar krijgen. We kunnen het nog tot eind december uitzingen. Mocht het tegen die tijd niet gelukt zijn, tja, dan moeten we verkopen. Uitgangspunt blijft dan wel dat Cathelijne bij de nieuwe eigenaar kan werken. Want om haar is het allemaal begonnen. Met dit pannenkoekenrestaurant wilden we voor Cathelijne een mooie toekomst creëren."

Het restaurant loopt goed?
"Zeker in de zomermaanden. Deze maand is het wat rustiger, maar dat komt denk ik omdat we met december een dure maand voor de boeg hebben. Maar ik moet er trouwens wel eerlijk bij zeggen dat de concurrentie ook steeds groter wordt. Een paar jaar geleden kreeg je amper ergens een vergunning voor, tegenwoordig worden ze als pepernoten rondgestrooid, lijkt het wel. Overal komen lunchzaakjes, koffiecorners en noem maar op. Dat bevreemdt me wel. Jammer dat deze gemeente niet haar best doen om ons te beschermen."

Want 't Cathshuis verdient dat?
"Ons restaurant is bijzonder. Vanwege Cathelijne en ook omdat het dienst doet als werk- en/of stageplek voor andere jongeren met een verstandelijke beperking. Het zou toch jammer zijn als zoiets verdwijnt uit Weesp. We hebben het afgelopen half jaar een trouwe schare vaste klanten opgebouwd. Die laten ook allemaal weten dat ze het verschrikkelijk jammer zouden vinden als we de zaak moeten sluiten. Ook van buiten Weesp is er belangstelling voor 't Cathshuis. We hebben in het begin flink wat media-aandacht gehad. Zo waren we een item in Hart van Nederland. Laatst was Cathelijne een dagje vrij. Uitgerekend die dag stapte er een grote groep ouders en verstandelijk gehandicapte kinderen binnen. Die waren erg teleurgesteld dat Cathelijne er zelf niet was. Maar ja, we zijn zeven dagen per week geopend, mag ze dan ook eens een dagje vrij zijn?"