Burgemeester Bas Jan van Bochove laat het nieuwe waarschuwingsbord zien voor buurten met Whatsappgroep.
Burgemeester Bas Jan van Bochove laat het nieuwe waarschuwingsbord zien voor buurten met Whatsappgroep. Foto: Christian Pfeiffer

'WhatsApp is een mooi middel om op te letten'

WEESP - Nu de dagen op zijn kortst zijn, wil burgemeester Bas Jan van Bochove de dialoog met de Weespers opzoeken over criminaliteit. Want juist nu, tijdens de donkere dagen, is alertheid geboden. En WhatsApp bijvoorbeeld, is daar een mooi middel voor.

door Christian Pfeiffer

Voor het eerst komt de gemeente daarom met een openbare inloopavond over woninginbraken. Een vorm van criminaliteit die de hoogste prioriteit heeft. "Het is goed om weer even de focus op de veiligheid te leggen en aandacht te vragen hiervoor", zo vertelt Van Bochove. De avond wordt in de Grote Kerk gehouden en alle Weespers zijn van harte welkom om langs te komen.

Er is aandacht voor de preventie van woninginbraken, er komt een oud-inbreker langs om te vertellen over inbraakmethoden en is een presentatie over Burgernet, een systeem waarbij de politie burgers kan attenderen op iets wat in de buurt is gebeurd, zoals maandagavond aan de Dotingalaan. Daar werd het systeem gebruikt nadat een inbreker was overlopen.

Speciale aandacht is er voor WhatsAppgroepen. Een nieuw fenomeen waarbij burgers of bedrijven (zoals Jan Bos, zie voorpagina) zich verenigen. Die groepen zijn in Weesp al actief, en de gemeente wil die gaan ondersteunen en waar nodig coördineren.

Van Bochove: "Het is goed om met zijn allen op te letten en via een WhatsAppgroep kan dat heel erg goed. Wij hebben als gemeente kennis van hoe je deze goed kunt opzetten en over de structuren en aantallen van deelnemers", aldus de burgemeester. Op tafel ligt een bord met de tekst 'Deze buurt is beveiligd met een WhatsAppgroep'. Die speciale borden moeten ook in Weesp komen te hangen.

Volgende week dinsdag is er een inloopavond in de Grote Kerk

Maar, zo zegt Van Bochove ook, de avond in de Grote Kerk is er ook vooral om te praten. "Om verhalen te delen, ervaringen aan te horen en het beantwoorden van vragen over dit onderwerp. Dan kunnen we daarnaar luisteren en waar het kan antwoord op geven. We moeten ook realistisch zijn, soms is het antwoord dat er geen afdoende antwoord is."

Op de avond is ook de politie aanwezig. Naast inbraken is er ook voorlichting over dieven die zich met een smoes aan de deur melden en hoe je daarmee om moet gaan.
Dinsdagavond
Volgende week dinsdag zijn alle Weespers welkom in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat. Vanaf 19.00 uur staat de koffie/thee klaar en om 19.30 start de avond.

De bijeenkomst duurt tot uiterlijk 21.30 uur.