Het leegstaande en deels uitgebrande pand op de Bloemendalerweg is veel bedrijven een doorn in het oog. Het trekt criminaliteit aan.
Het leegstaande en deels uitgebrande pand op de Bloemendalerweg is veel bedrijven een doorn in het oog. Het trekt criminaliteit aan. Foto: Christian Pfeiffer

Ondernemers zijn gespuis zat

WEESP - Ongure types op rare tijdstippen, aanhangers die vanaf de straat worden gestolen en bedrijfsinbraken. Zeker 25 bedrijven op bedrijventerrein Noord hebben zich verenigd in een WhatsAppgroep. Ondernemer Jan Bos: "Het is een noodgreep."

door Christian Pfeiffer

Jan Bos van Bos Transport Service vertelt: "Dit speelt al langer, maar het kwam onlangs in een stroomversnelling toen een vrouwelijke werknemer van een directe buurman van mij 's ochtends de zaak niet durfde te openen omdat er mannen in een auto voor de deur zaten." Hij besloot de bedrijven te verenigingen in een WhatsAppgroep. Zodat ondernemers elkaar kunnen waarschuwen en helpen als er wat is. "Er werd hier zelfs nagedacht over een knokploeg, maar dat gaat natuurlijk te ver."

Bos voelt zich in de steek gelaten door de politie en de gemeente. "Er zijn hier de afgelopen tijd veel spullen gestolen, aanhangers van de straat of laatst zelfs een complete oplegger van Hagen. We worden het zat. Als je dan de politie belt is het niet alarmerend genoeg of duurt het lang voordat er iemand is." Een doorn in het oog op Noord is het vervallen en deels uitgebrande bedrijf aan de Bloemendalerweg. Onder meer door bedrijvenvereniging IVW worden er verwoede pogingen ondernomen om de eigenaar te pakken te krijgen, tot nu toe zonder resultaat.

Een WhatsAppgroep is, zoals de naam al doet vermoeden, een aparte groep die via de smartphone in het programma WhatsApp kan worden aangemaakt. Iedereen kan zo berichten naar elkaar sturen die ook weer door alle deelnemers te zien zijn. De groepen zijn landelijk in opmars in de strijd tegen inbraken. Het zijn de digitale opvolgers van de buurtpreventieverenigingen. Burgemeester Bas Jan van Bochove herkent zich niet in de kritiek op de gemeente. "Ik ben hier nu anderhalf jaar burgemeester en ik ben hier nog nooit over benaderd, terwijl het wel mijn portefeuille is. Mijn deur staat open voor iedereen die hier over wil praten." Ook wijkagent Walter Langendorff reageert op de WhatsAppgroep: "Ik ondersteun het initiatief, maar men moet nooit vergeten eerst de politie te bellen bij onraad. Dat mag gewoon op 112."

Pagina 3: Gemeente wil Weesper WhatsAppgroepen gaan begeleiden.