Vreneli Stadelmaier spreekt haar dankwoord uit na het winnen van de prestigieuze prijs.
Vreneli Stadelmaier spreekt haar dankwoord uit na het winnen van de prestigieuze prijs. Foto: Ruth van Kessel

'Deze prijs is een geweldige erkenning voor mijn werk'

WEESP – Yes! Met twee handen in de lucht nam Vreneli Stadelmaier vrijdag het applaus in ontvangst dat volgde na de bekendmaking door minister Jet Bussemaker van de winnaar van de Joke Smit-prijs 2015. De Weesper onderneemster van SheConsult pikte meteen het podium in en hield voor de zaal met voornamelijk vrouwen een vlammend betoog waarom zij vindt dat vrouwen hun plaats aan de top moeten opeisen.

door Ruth van Kessel

De uitreiking van de Joke Smit-prijs was het sluitstuk van de twee jaar durende Kracht on Tour, een initiatief van minister Jet Bussemaker voor aandacht voor een betere financiële positie van vrouwen en ter stimulans aan vrouwen om hun talenten te ontdekken, te benutten en te verzilveren. Koningin Máxima en Annemarie van Gaal waren prominent aanwezig in de bomvolle Haagse Fokker Terminal en de sfeer zat er goed in. Toen de uitslag kwam barstten ook de aanwezige dames van vrouwennetwerk Tafel van Weesp uit in luid applaus.

Had je verwacht dat je zou winnen?
"Eerlijk gezegd dacht ik wel dat ik een goede kans maakte. De andere twee genomineerden hadden een enkelvoudig initiatief en de Joke Smit-prijs is een oeuvreprijs: wie heeft het meest betekend voor vrouwenemancipatie, wie is het innovatiefst, actiefst en heeft de meeste ideeën. Nou, dan konden ze niet om mij heen. Maar ik probeerde wel mijn verwachting te temperen, anders zou de teleurstelling zo groot zijn. Haha, niet nodig dus."

En je greep de microfoon?
"Ik had me voorgenomen dat als ik zou winnen ik ook de kans zou pakken om mijn boodschap te vertellen. Wanneer tref je weer een zaal vol beleidsmakers, vrouwen en de pers? Ik wilde laten zien dat het niet nodig is dat je als vrouw altijd bescheiden moet zijn. Ik wilde mijn boodschap duidelijk overbrengen: dat het noodzakelijk is dat er minimaal 30% vrouwen in de top van bedrijven en organisaties komen wil er een cultuurverandering in Nederland op gang komen, waar het normaal is dat vrouwen hun talenten benutten en aanwezig zijn op die plekken waar de belangrijke beslissingen worden genomen. Op elk niveau."

Wat is jouw aandeel?
"Met mijn bedrijf SheConsult coach ik hoogopgeleide vrouwen, ik heb de SheTalentbank, een online vacaturebank voor professionele vrouwen, een Topvrouwendatabase - er zijn echt voldoende topvrouwen in Nederland, maar de gevestigde orde moet ze wel willen zien -, ik breng maandelijks de gratis nieuwsbrief SheNews uit en ik heb een online platform voor alle vrouwennetwerken opgericht. In de overtuiging dat vrouwen zichzelf beter moeten profileren en in zichzelf moeten geloven heb ik het boek 'F*ck die onzekerheid' geschreven over het zogenaamde impostorsyndroom ofwel het zogenaamde bedriegerscomplex. Veel vrouwen hebben hier last van, ze zijn bang om door de mand te vallen en zijn onzeker over hun eigen kunnen. En dat terwijl ze weten dat dat onzin is. Ondanks de bewijzen dat ze goed zijn in hun vak blijven ze onzeker over hun competenties en kwaliteiten. Dit gevoel ondermijnt hun carrière. Met de gelijknamige show trek ik het land door, want echt, vrouwen moeten weten dat dat gevoel onterecht is en dat ze er wat aan kunnen doen!"

Je missie en je passie?
"Het is nodig! Ik vind het onuitstaanbaar dat ik omdat ik vrouw ben harder moet werken, minder verdien en vaak niet serieus wordt genomen. Vorige week nog openbaarde het College voor de Rechten van de Mens nog het schrikbarende bericht dat per jaar in Nederland 65.000 vrouwen ontslagen worden tijdens de zwangerschap. Dat kan toch niet! Mijn leven is feminisme, voor vrouwen opkomen, ervoor te zorgen dat alle dochters van Nederland het beter krijgen en meetellen. De prijs betekent voor mij een geweldige erkenning van mijn werk."

Wat ga je doen met de 10.000 euro?
"Dat weet ik nog niet. Al de genoemde initiatieven heb ik uit eigen middelen betaald, dus sowieso komt dit geld goed van pas. Of misschien verzin ik wel weer een nieuw initiatief."