De linkerschets lijkt het meest. Goud filigrein met blauw, groen en wellicht ook rood emaille.
De linkerschets lijkt het meest. Goud filigrein met blauw, groen en wellicht ook rood emaille.

'Dat ik díe broche naar de kringloop heb gebracht...'

WEESP - Normaal gesproken plaatsen we bij een artikel een foto. Maar ja, die heeft Hester Steinberg uit Driemond dus niet. Het enige tastbare dat ze nog heeft van de broche die ze afgelopen mei in een vlaag van verstandsverbijstering naar De Kringloper in Weesp bracht zijn schetsjes, speciaal voor het WeesperNieuws gemaakt.

door Marieke van Veen

"Ik heb er zo'n spijt van dat ik die broche heb weggegeven. En het lijkt erop dat hij al is verkocht. Misschien heeft een lezer van het WeesperNieuws hem op de kop getikt en is die persoon bereid de broche aan mij te verkopen of te ruilen voor een ander sieraad?"

De Driemondse kan zichzelf wel voor het hoofd slaan. De broche was een cadeau van haar inmiddels overleden vader, met wie ze een nogal moeizame relatie had. "Pas toen ik de broche had weggebracht, besefte ik pas wat dit sieraad voor me betekende."

Sorteercentrum
De spullen die naar De Kringloper worden gebracht, worden niet per se in hetzelfde filiaal verkocht. Via een sorteercentrum worden ingebrachte producten verdeeld over de verschillende winkels. De broche zou dus ook in het filiaal in Naarden kunnen liggen, maar ook daar kunnen ze de sierspeld niet vinden.

Neus voor schoonheid
Waarschijnlijk vond iemand het sieraad net zo mooi als Hesters vader destijds. Hij kocht het in Italiƫ. "Daar vestigde mijn vader zich na zijn pensioen met zijn laatste echtgenote. Hij had een neus voor schoonheid en had in de loop der jaren een bescheiden verzameling van hedendaagse schilderijen en grafiek aangelegd. Ook apprecieerde hij schoonheid in vrouwen, al leek hij mij toen niet als zodanig te bekijken. Koos hij juist daarom die broche voor mij uit?"
Steinberg vond de broche prachtig, maar accepteerde het vanwege de moeizame band met haar vader met gemengde gevoelens. Ze droeg de speld nauwelijks en toen ze na jaren besloot wat spulletjes naar de Kringloper te brengen, deed ze de broche erbij. Toen de spijt kwam, was het al te laat. De Kringloper kon de speld nergens meer vinden. Conclusie: verkocht. De Driemondse plaatste ze een oproep op ons Marktplein: had iemand de broche gekocht en was deze persoon bereid het sieraad terug te verkopen of te ruilen? Dat leverde geen reacties op. Nu ze erin geslaagd is een goed gelijkende schets te maken wil ze nog een poging wagen.

'Gemengde gevoelens bij broche vanwege slechte band met vader'

Wie de broche in zijn bezit heeft, kan mailen naar redactie@weespernieuws.nl.