Sinterklaas laat zien dat ook hij duurzaamheid belangrijk vindt.
Sinterklaas laat zien dat ook hij duurzaamheid belangrijk vindt. Foto: Christian Pfeiffer

Sinterklaas brengt zonnepanelen

WEESP - Dat was wat. Sinterklaas sleepte op 4 december een megagroot cadeau met zich mee naar de Triangel. Het bleek een zonnepaneel te zijn dat symbool stond voor de 200 zonnepanelen die in de kerstvakantie op het dak van de basisschool worden geplaatst. Met de besparingen op de energierekening die de Triangel hiermee bewerkstelligt, schaft de school extra leermiddelen aan. Zo is het cadeau van Sinterklaas een dubbelcadeau.

door Ruth van Kessel

Onder aanmoediging van de kinderen van de Triangel pakte directeur Michel Tabak het grote pak uit. Een gedicht, getekend door 'de duurzame Sint', verklapte al een beetje wat het cadeau was. Zonnepanelen op het dak was een langgekoesterde wens van de basisschool. Tabak is helemaal in zijn nopjes: "De school heeft een energierekening van 9000 euro per jaar. Met deze zonnepanelen kunnen we bijna alle stroom opwekken. De panelen betalen zich binnen tien jaar terug, terwijl ze wel 25 jaar blijven liggen. Dat levert een enorme besparing op, geld dat we hoognodig voor andere dingen, zoals eigentijdse IT-leermiddelen - willen inzetten op school."

Initiatief ouders
Door de enorme groei van het aantal leerlingen kampt de Triangel voortdurend met een budgettekort, zo vertelt Irmelin Waalkens. Zij is moeder van twee leerlingen op school en mededirecteur van Solarclarity, een Weesper groothandel in zonnepanelen. Anderhalf jaar geleden startten een paar ouders een sponsorcommissie met het idee de directeur te ondersteunen in het onderzoek naar alternatieve manieren om de portemonnee wat dikker te krijgen. En zo geld te genereren voor meer moderne IT-leermiddelen op school. Waalkens: "Je kijkt dan al gauw naar zaken waarop je zou kunnen besparen en dat was in het geval van de Triangel de enorme energierekening. Het is mijn werk, dus ik heb een analyse gemaakt van het energieverbruik op school. Het overzetten van het contract van groot- naar kleinzakelijk leverde al een forse besparing op van 4000 euro, maar nog keken we naar een rekening van 9000 euro per jaar."

Dat moest veel lager kunnen. Ledverlichting en goede isolatie van het gebouw waren al gerealiseerd. Zonnepanelen zouden uitkomst kunnen bieden, maar hoe krijg je de financiering voor elkaar? Waalkens: "We hebben er met elkaar de schouders onder gezet. Ook het schoolbestuur." De Stichting Talent Primair heeft enorm veel bijgedragen door een flinke subsidie van de provincie Noord-Holland binnen te halen: de provincie ondersteunt de aanschaf van zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed, mits de bezoeker ervan in een oogopslag kan zien wat de opbrengst aan elektriciteit is. Een combinatie dus van duurzaam bezig zijn en een educatief tintje. Ook de overkoepelende schoolbesturen droegen een steentje bij en Solarclarity kon de panelen voor een zacht prijsje leveren. Waalkens: "Hiermee is het voor de school een prachtig besparingsproject geworden."

Klimaattop
In de aula van de school zal een groot scherm voortdurend de opbrengst aan zonne-energie van de 200 zonnepanelen inzichtelijk maken. Het maakt echt verschil voor de energierekening als de zon een poosje harder schijnt, zo zal er op af te lezen zijn. In een informatiefolder aan de ouders motiveert de sponsorcommissie het project: 'Deze 200 zonnepanelen leveren net zo veel groene elektriciteit als het verbruik van 12 huishoudens. Dat scheelt een CO2-uitstoot van 26 ton per jaar, de gemiddelde uitstoot van 15 auto's per jaar.' In januari starten alle klassen met projecten op het gebied van energiebesparing. Waalkens: "We hebben nagedacht over een goede timing voor de lancering van de zonnepanelen. Door het eerste zonnepaneel door Sinterklaas aan de school aan te laten bieden maak je het aansprekend voor kinderen. Dat de Klimaattop in Parijs nu bezig is, onderstreept het belang om duurzaam bezig te zijn en daar dragen wij als school ons steentje aan bij."

'De Triangel draagt
zo haar steentje bij aan
een beter klimaat'