Ian heeft vijf bijtwonden opgelopen.
Ian heeft vijf bijtwonden opgelopen. Foto: Marieke van Veen

Met gewonde geleidehond achtergelaten in het bos

WEESP - "Hoe kan die man nou twee blinde mensen in het bos achterlaten met een zwaargehavende geleidehond?" Dat vragen Jasper en Marion van Heeren uit Weesp zich af. "Dan heb je toch geen fatsoen? Zeker niet als je bedenkt dat zijn hond deze ellende heeft veroorzaakt..."

door Marieke van Veen

Jasper en Marion van Heeren uit Weesp, beiden blind, maakten zondagmiddag met hun geleidehonden Ian en Roby een wandeling naar het Diemerbos. Net over de spoorbrug bij een ingang van het Diemerbos liet het stel rond 12.50 uur de honden los zodat die lekker konden rennen en spelen. Kort daarna stopte er een auto. De bestuurder had ook twee honden bij zich. Toen ging het snel mis.

Beschermen
Een van die honden viel Roby aan, waarop Ian ertussen sprong. Deze poging om zijn maatje te beschermen heeft de hond moeten bekopen met bijtwonden op borst, schouder, oor en meerdere poten. Ian is hieraan geopereerd. Met drains, hechtingen en een grote plastic kap om zijn nek ligt hij nu thuis in zijn mand bij te komen. Hij voelt zich duidelijk belabberd en is zichtbaar van slag. Eigenaar Jasper hoopt dat zijn geleidehond zal herstellen en snel weer aan het werk kan. Hij heeft hem nodig. "Maar als Ian nu bang voor andere honden is, is dat nog maar de vraag." De dierenarts houdt Ian nauwlettend in de gaten.

Achtergelaten
De Weesper kan maar niet begrijpen dat het baasje van de andere hond zo is weggereden. Of liever gezegd: op de vlucht sloeg, zonder zich om het echtpaar en hun gewonde hond(en) te bekommeren. "Aan onze stokken en de tuigen van de honden moet hij hebben gezien dat wij gehandicapt zijn. Dan laat je ons toch niet zomaar achter? Wij voelden en roken dat Ian bloedde, maar wisten niet hoe erg hij eraan toe was."

Getuigenoproep
Het echtpaar heeft aangifte gedaan bij de politie, maar omdat zij vanwege hun visuele handicap geen signalement en/of kentekenplaat hebben, is het een lastige zaak om te onderzoeken. Daarom wordt er nu een oproep gedaan. Van Heeren: "De hond heet Torzo of Zorro, misschien zegt iemand dat iets? Of misschien heeft iemand deze man en zijn honden in hetzelfde bos gezien, desnoods op een andere dag? Alle informatie is welkom."
Wie meer weet, wordt verzocht te bellen met de politie: 0900-8844.