Zicht vanuit de Kerklaan op de Laurentiuskerk. Nu de bomen kaal zijn is goed zichtbaar waarom omwonenden moeite hebben met het verdwijnen van het schip.
Zicht vanuit de Kerklaan op de Laurentiuskerk. Nu de bomen kaal zijn is goed zichtbaar waarom omwonenden moeite hebben met het verdwijnen van het schip.

Juridische strijd om kerk kan nog lang duren

WEESP - Twee erfgoedbewakers vragen om bemoeienis van de provincie en omwonenden richten een stichting op die inzet op (juridische) herkansing van de besluitvorming. De strijd om het behoud van de Laurentiuskerk aan de Herengracht gaat een nieuwe ronde in.

door André Verheul

De twee erfgoedbewakers zijn het Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut, die zich al eerder keerden tegen de gedeeltelijke sloop van de Laurentiuskerk. In een gezamenlijke brief aan Provinciale Staten (PS) zetten ze uiteen waarom ze vinden dat de gemeenteraad van Weesp op 1 juli van dit jaar een verkeerd besluit heeft genomen. In plaats van gedeeltelijke sloop en nieuwbouw (alleen de voorkant en de toren blijven behouden, erachter komen woningen), zien beide instanties nog volop kansen voor een herontwikkeling waarmee de gehele kerk kan blijven bestaan, zo schrijven ze.

Het probleem is dat het kerkbestuur stelt dat herbestemming van het hele kerkgebouw is onderzocht en niet haalbaar blijkt te zijn en daarom de gemeente vroeg mee te werken aan plan-B: het schip van de kerk vervangen door woningen, om daarmee dan tenminste de toren en de voorkant van de kerk te behouden. De raad ging na een uitgebreide discussie in ruime meerderheid akkoord.

Het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut blijven de argumentatie van kerkbestuur en gemeenteraad veel te wankel vinden. Ze bestrijden onder meer de mate van de funderingsproblemen, de bottleneck als het gaat om herbestemming. Ze hopen dat de provincie de druk wat kan opvoeren en vragen PS "aan te dringen op onderzoek naar de mogelijkheden om een zorgvuldige herontwikkeling van dit kerkgebouw te stimuleren".

Ook kerkbuurman Kees Sietsma is vastbesloten om aan te tonen dat het gedeeltelijk slopen van de Laurentiuskerk niet nodig is en komt goed beslagen ten ijs. Samen met anderen is hij een onderzoek begonnen om alle feiten te verzamelen die met de kerk te maken hebben. "Uit het feitenonderzoek blijkt voorlopig dat het een aanname betreft dat het kerkgebouw gedeeltelijk gesloopt moet worden en dat het besluit van de gemeenteraad hoogstwaarschijnlijk niet is gebaseerd op kennisname van alle feiten", meldt de Weesper, die daar niet inhoudelijk op ingaat. Hij houdt zijn kruit droog voor een bezwaarprocedure die zijn nieuwe stichting Kerk en Stadspark Weesp gaat voeren. Deze stichting pleit voor een "eerlijke herkansing voor kerk en stadspark" door aan te tonen dat het slopen van de kerk niet nodig is en daarmee de kerktuin behouden kan blijven. Als de gemeenteraad daar niet aan wil wordt de rechter ingeschakeld, zo wordt nu al aangekondigd. Het bestuur van de stichting wordt verder gevormd door Wim Nagel en Bertie Geurts. Gjalt Zondergeld, in de jaren tachtig en negentig vaker bij acties tegen sloop betrokken, treedt op als adviseur.

Hoe zeker is het dat de kerk niet in zijn geheel behouden kan blijven?

Opmerkelijk is nog dat de gemeenteraad in haar besluit van 1 juli al externe juridische bijstand inbouwde om te beoordelen of de omgevingsvergunning standhoudt. Dat komt niet heel zelfverzekerd over. Nu, een half jaar later, ligt er nog geen concreet bouwplan. Sietsma zegt dat dat steeds wijzigt waardoor ook zijn feitenonderzoek nog niet kan worden afgerond.