Warme wortelmousse met korianderboter.
Warme wortelmousse met korianderboter.

Wortel en koriander gaan bijzonder goed samen

Anneke Ammerlaan

* Culinair journalist
(Allerhande, Libelle etc.)
* Kookboekenschrijver
* Hoofdredacteur van
Smaakmakend
(blad over biologisch eten)

Voorgerecht voor 4 personen

Benodigdheden
75 g boter
1 kleine sjalot, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
450 g winterwortel, in heel kleine blokjes
2 eieren
2 eidooiers
75 g mascarpone
2 eetlepels korianderzaad, gekneusd
½ eetlepel verse koriander of peterselie, heel fijngehakt
peper, zout
6 timbaalvormpjes (125 ml), goed ingevet

Voorbereiden
Smelt 15 g boter in een pan en fruit de sjalot met knoflook 1 minuut. Schep de stukjes wortel erdoor. Voeg 1 eetlepel water toe en stoof de wortel met de deksel op de pan 10 minuten. Neem de deksel van de pan en stoof de wortel in nog 5 minuten tot het vocht verdampt is en de wortel goed gaar is. Laat de wortel afkoelen en pureer in de keukenmachine. Voeg de eieren, eidooiers, mascarpone en wat peper en zout toe en laat de machine nog even kort draaien. Vul de vormpjes met het wortelmengsel. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiden
Verwarm 45 minuten voor serveren de oven voor op 200 °C. Zet de vormpjes in een braadslede en schenk een flinke laag kokend water in de slede. Schuif de slede in de oven en laat de mousse in circa 30 minuten gaar worden. Neem de vormpjes uit het waterbad en laat ze 5-10 minuten afkoelen. Smelt intussen de resterende 60 g boter tezamen met het korianderzaad en de koriander of peterselie op een heel laag vuurtje. Laat de kruiden heel even in de boter trekken. Breng de boter eventueel op smaak met zout en peper.

Serveren
Maak de randjes van de mousses voorzichtig los. Leg een bordje omgekeerd op het vormpje, keer ze samen, schud en laat de mousse op het bordje glijden. Lepel er wat boter over.

Afbeelding