Bruch pakt voor de laatste keer zijn spullen als raadscommissievoorzitter.
Bruch pakt voor de laatste keer zijn spullen als raadscommissievoorzitter. Foto: Christian Pfeiffer

Raadslid Alexander Bruch vertrekt met pijn in het hart

WEESP - In de laatste raadsvergadering van dit jaar, vanavond, neemt VVD-fractievoorzitter Alexander Bruch afscheid van Weesp. Hij verhuist naar Haarlem, met pijn in het hart.

door Christian Pfeiffer

Het behoud van de bloemdecoraties in het centrum, de winkels op zondag open, glasvezelinternet in Leeuwenveld 3, het toevoegen van de Bloemendalerpolder aan Weesp: het zijn dingen waar Alexander Bruch voor heeft gezorgd of een behoorlijke vinger in de pap heeft gehad. "Dat zijn de vier waar ik erg trots op ben", zo blikt hij terug op de afgelopen jaren in de gemeenteraad.

Wie is die Alexander Bruch? Hij is de man die de afgelopen jaren de VVD-fractie in de Weesper gemeenteraad aanvoerde. Niet onverdienstelijk. Onder zijn leiding weten de liberalen zich te herpakken. Hij veegt in 2006 de Weesper fractie bij elkaar die geƫxplodeerd is door een enorme ruzie tussen raadsleden Hein Stulemeijer en John Vos met de partij zelf.

Als politicus duikt hij onverwachts op. Alexander begint wat laat aan zijn politieke loopbaan, door zijn inzet en werk voor de KLM komt het er eerder niet van. Hij wordt eens gevraagd om de pers te ontvangen op een bijeenkomst van Leefbaar Nederland, toen de partij nog wat voorstelde, en raakt verslingerd aan het politieke werk. Leefbaar Nederland flopt korte tijd later en Bruch trekt naar de VVD.

Zijn ingrijpen bij de VVD wordt beloond. De verfriste partij wint in 2010 met Frida Dasselaar als lijsttrekker drie zetels in de verkiezingen en mag plaatsnemen in een coalitie met D66 en CDA. Een succes: voor het eerst sinds jaren dient dit college de complete rit uit. Ook hier speelt Bruch een rol door meermaals openlijk te flirten met (toen nog) oppositiepartij WSP voor als zijn coalitiegenoten niet helemaal doen wat hij wil. Vooral het CDA zit Bruch dan wel eens dwars. Duidelijk is dan al dat Alexander op politiek vlak Frida Dasselaar is gepasseerd.

'Ik neem afscheid met tranen in mijn ogen. Ik ga het enorm missen'

Maar hij kan ermee wegkomen. Een lach, een scherpe opmerking en alles zit weer goed. Ook al keert de VVD na de verkiezingen van 2014 tot ieders verbazing niet terug in een coalitie met de WSP, de partij gedraagt zich soms wel als een coalitiepartner.

Hij is geen Weesper. Hij zal het nooit worden. Hij heeft wel een enorme liefde voor Weesp. Het liefst zou hij eigenlijk de stad dan ook helemaal niet verlaten, maar het zijn praktische redenen die hem naar Haarlem dwingen. Met een gebroken hart. "Met tranen in mijn ogen. Ik ga het hier enorm missen", zo vertelt hij.

De grote vraag is dan ook wie in de voetsporen van Alexander Bruch treedt als aanvoerder van de VVD-troepen. Er zijn drie opties. Meest logisch is dat collega-raadslid Marten Snijder een plaatsje opschuift en de nieuwe fractievoorzitter wordt. Op de reservebank zit ondertussen Marijke de Mooij, de moeder van minister Jeanine Hennis-Plasschaert, die dolgraag de raad ingaat. Maar er is ook nog een belangrijke outsider: de slimme en jonge Niki Laan. Zij is de rijzende ster binnen de VVD en sinds zij een nieuwe baan heeft blijkt ze ook nog genoeg tijd voor de Weesper politiek te hebben.

Alexander Bruch neemt na afloop van de vergadering afscheid.