Harry Bessems over zichzelf: 'Grote bek, klein hartje en rechtvaardig.'
Harry Bessems over zichzelf: 'Grote bek, klein hartje en rechtvaardig.'

Lachen bij Harry om een mislukte soep

WEESP - "Als ik de Natte Krant binnenkom, is het net alsof ik thuiskom", zo luidt de veelzeggende kop boven het portret dat het WeesperNieuws in 1994 publiceerde van kroegbaas, trambestuurder en muzikant Harry Bessems. De kleurrijke Weesper, die al langer met zijn gezondheid tobde, overleed afgelopen week op 64-jarige leeftijd.

We lezen dat Harry eerst even hulp vraagt van een klant als hij de vraag krijgt zichzelf te omschrijven. "Grote bek, klein hartje. En rechtvaardig!", zo voegt hij er met klem aan toe. "Vergeleken met vroeger ben ik weinig veranderd. Een prototype Amsterdammer. Aan niemand echt een hekel. Ongeduldig en bescheiden ben ik ook wel. Ik hoef niet per se het onderste uit de kan te halen. Met een klein beetje ben ik al tevreden, Als het elke dag maar een klein beetje is!", zegt hij er lachend achteraan in het door Carmen Verheul opgetekende interview.

Spa rood
De sfeerbeschrijving van die middag is kenmerkend. "Harry begroet zijn gasten luidkeels bij naam. Voordat ze kunnen bestellen staat het juiste drankje al op het viltje. Zelf neemt hij een borreltje, alhoewel hij beweert Spa rood te drinken. Leunend over de bar vertelt hij een verhaal over een mislukte soep. De klanten schieten in de lach.

Harry begon café De Natte Krant aan de Hoogstraat medio jaren tachtig omdat hij een gezellige Amsterdamse kroeg miste in Weesp. Het werd een succes. Van achter de tap verspreidde Harry zijn liefde voor muziek. Zijn Trio Plugh, Harry zong en speelde gitaar, vierde in juni 1996 het 15-jarig bestaan met een optreden in, uiteraard, De Natte Krant.

Nadat zijn overlijden bekend werd, stroomden op Harry's Facebookpagina de berichten binnen. Veelal cafégangers die Harry, virtueel en postuum, bedankten voor vele onvergetelijke avonden in die goeie ouwe tijd.