Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Hans Burggraaff is huisarts, vlaggendokter en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Letter meer of minder

Een maand geleden heb ik in de vogelbuurt van Nederhorst den Berg een klein meisje op de wereld gezet in de Fazantelaan. Inderdaad Fazante. Dus niet Fazantlaan of Fazantenlaan, nee Fazantelaan. Die ontbrekende n gaf mij toch te denken... Merkwaardig. De straat is niet eeuwenoud, zoals de Papelaan in Weesp. Dat schrijven we ook zonder n, omdat het altijd zo is geweest. Fazantelaan is geen straatnaam uit een ver verleden. Een goede bekende heeft er nog de Dikke Van Dale op nageslagen. Daar wordt niets vermeld over fazante. Dus… ?

Komt dit niet veel vaker voor? Hebben we niet in Weesp ook zo'n naam? Het Grote Plein heet toch eigenlijk het Groote Plein, al mag dat niet van mensen die de baas zijn. Die hebben de spellingschecker er op losgelaten en onverbiddelijk deze fout gecorrigeerd. Veel Weespers vinden dat het Groote Plein veel beter klinkt. Die Weespers bevinden zich in goed gezelschap. In Muiden huist de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roei- Vereeniging. Die Vereeniging met twee e's peinst er niet over deze tweede e uit de naam te verwijderen. Dat is historisch bezit. Het heeft iets monumentaals vinden leden van die Vereeniging. Daar zijn we trots op!

Zoals velen weten, ben ik van de rijke tak. Mijn achternaam Burggraaff schrijf je met twee ff'en op het eind. Ook al verzuimt het WeesperNieuws stelselmatig die tweede f te vermelden. Een fout die ik natuurlijk vergeef. Niet veel mensen weten dat die rijke tak is ontstaan omdat mijn bet-over-overgrootvader bij aangifte van zijn zoon er gratis en per ongeluk een tweede f bijkreeg van de ambtenaar van de burgerlijke stand. In die tijd kon dat nog. Sindsdien is mijn familie een f rijker geworden. Dat veranderen we natuurlijk niet. Dat is historisch bezit. Misschien ben ik daarom wel zo gespitst op die ene letter eraf of erbij?

O ja, dat meisje op de Fazantelaan... Het is goed met haar gegaan. Haar moeder heeft na een uitstekende inzet voor een thuisbevalling een prachtig meisje op de wereld gezet, waar ze trots op is. En terecht.