Nooit meer een vlag vanaf de nok van het stadhuis? Besluit roept grote weerstand op.
Nooit meer een vlag vanaf de nok van het stadhuis? Besluit roept grote weerstand op. Foto: Christian Pfeiffer

Gemeente durft het niet meer aan om te vlaggen

WEESP - Het zal je gebeuren dat de mast breekt en naar beneden raast op het Grote Plein. De gemeente wil het risico van het vlaggen vanaf het stadhuis niet meer lopen en stopt ermee. Een traditie van zeker tweehonderd jaar oud wordt gestopt.

We gaan achter Ben Tames van de Buitendienst aan. Drie trappen op, naar de zolder van het stadhuis. Daar een gammel laddertje op, gebukt en onder de balkenconstructie van het stadhuistorentje door naar het kleine luikje boven aan het dak. Hier hangt de vlaggenmast in een aparte constructie aan het dak. Hier worstelen twee medewerkers van de Buitendienst zo'n twaalf keer per jaar met het enorme gevaarte.

"Eerst moeten we de mast helemaal naar buiten schuiven. Doordat dan het grootste deel van de mast buiten het stadhuis hangt is die topzwaar", zo vertelt Tames. Hij doet het al jaren en jaren en noemt het gevaarlijk. "Het is vervolgens een enorm geworstel om hem te borgen. Nu is het ook nog zo dat deze houten mast enorm is ingedroogd en ik ben bang dat hij breekt. We hebben vlaggenmastfabrikanten gevraagd, maar niemand kan ons een mast leveren die gegarandeerd de druk kan weerstaan op het topje waar hij aan vast hangt." En los van dat: het uithangen van de vlag in deze omstandigheden is ook niet meer van deze tijd. "Bijzonder is dat bij ons stadhuis de vlaggenmast horizontaal naar buiten hangt; bij de Grote Kerk bijvoorbeeld steekt hij schuin omhoog. Die hebben ook een speciale vlaggenmast die uit meerdere delen bestaat. Voor ons geen oplossing."

Het college van B en W besloot vorige week dan ook een einde te maken aan het uitschuiven van de mast. Het systeem aanpassen is te duur en een alternatief is gevonden door de mast voor het Stadskantoor te verplaatsen richting het Grote Plein. Zo moet toch enige status blijven.

Eeuwig zonde, vindt onder meer de Historische Kring Weesp. "We hebben met verbazing kennisgenomen van het feit dat er niet meer gevlagd wordt vanaf ons mooie stadhuis. De vlag aan het stadhuis maakt deel uit van het stadsgezicht en kan gezien worden als een stuk cultureel erfgoed."

"Al vrij snel na de oplevering van ons stadhuis - een van de 100 topmonumenten van Nederland – is er op de zolder een voorziening gemaakt om een vlag te kunnen uithangen. Met andere woorden: al meer dan 200 jaar hangt onze nationale driekleur op verjaardagen van het koningshuis, feestdagen en herdenkingen op het stadhuis. Aan die traditie een einde maken is een heilloze zaak", zo vertelt voorzitter Cees Pfeiffer.

Al meer dan 200 jaar wappert de vlag vanaf het Weesper stadhuis

Het 'verhuizen' van de vlag naar de vlaggenmast voor het stadskantoor is geen alternatief, vindt de Historische Kring. "Dat de vlag uithangen voor het gemeentepersoneel Arbo-technisch niet meer verantwoord zou zijn en dat aanpassen te veel geld kost, is wat betreft ons geen doorslaggevend argument. De vlag hoort, zeker in deze tijden, gewoon vanaf het stadhuis te hangen."

De Historische Kring heeft in ieder geval meteen een bezorgde brief naar de gemeenteraad gestuurd waarin gevraagd wordt om geld vrij te maken om de vlaggenmast aan te passen. En ook de DSB heeft al raadsvragen gesteld. Fractievoorzitter Gerton van Unnik schrijft in zijn brief aan het college van B en W onder meer in hoofdletters dat de vlag terug moet. "Dit nepstadsbestuur heeft een hekel aan Weesp", "een grof schandaal", "impulsieve actie", "de ultieme 'weg met ons'", "belachelijk bericht", briest Van Unnik.

Het systeem. Via het luikje wordt de vlag vastgemaakt.