Dit gezelschap bestaat uit een aantal mensen van Weesp Gastvrij en van Weesp Marketing. Vanaf links: Ronald Willemsen, Raymond van Hese, Rob 't Hart, Tineke Rutgers, Dolly Oudedijk (achter haar Renske Harte), Arnold Reinen, Tamara Schipper, (achter haar Stephanie Prinssen),  Brigitte Hewitt, André Wierper en Gijs Numan.
Dit gezelschap bestaat uit een aantal mensen van Weesp Gastvrij en van Weesp Marketing. Vanaf links: Ronald Willemsen, Raymond van Hese, Rob 't Hart, Tineke Rutgers, Dolly Oudedijk (achter haar Renske Harte), Arnold Reinen, Tamara Schipper, (achter haar Stephanie Prinssen), Brigitte Hewitt, André Wierper en Gijs Numan.

Weesp op
de kaart en
in het hart

WEESP - "Jullie plaatsen Weesp op de kaart, tussen de oren - en uiteindelijk in het hart", aldus de Weesper van het Jaar-jury over de mensen achter Weesp Gastvrij, die afgelopen zaterdag nietsvermoedend bijeenkwamen in restaurant Aaltje. Het WeesperNieuws verraste de aanwezige coördinatoren met de award en het lovende juryrapport die horen bij de uitverkiezing tot Weesper van het Jaar.

Weesp is mooi van zichzelf en Weesp Gastvrij heeft daar niets aan hoeven doen. Toch is Weesp Gastvrij een uitzonderlijk initiatief, zo oordeelt de jury van de Weesper van het Jaar. De prijs is toegekend vanwege het 'Culinair Cultureel Shoppingfestival' (zo heet het nu eenmaal) op de zonnige 27 juni van dit jaar. Niet alleen deze geslaagde 'open dag' van Weesp, maar zeker ook de intentie en het onderkennen van de noodzaak van een breedgedragen promotioneel initiatief als Weesp Gastvrij sprak de jury erg aan en verdient waardering.

Terugblik
Winkeliers, horeca- en theaterondernemers lieten zaterdag 27 juni met Weesp Gastvrij aan de eigen bewoners, maar vooral aan de bewoners van omliggende plaatsen zien wat de Vechtstad te bieden heeft. "Sla een keertje af naar Weesp als je op zoek bent naar vertier, authenticiteit en kwaliteit", zo vatte Gijs Numan van restaurant Aaltje de doelstelling van Weesp Gastvrij destijds samen. "Weesp heeft zo veel te bieden, maar in de regio weten de mensen dat onvoldoende. Weesp heeft een supergezellige stadskern, authentieke winkels en horecazaken waar de ondernemers zelf op de vloer staan, en twee prachtige theaters. Dat is de kracht van Weesp en dat is wat we moeten promoten. Dat hebben we zaterdag gedaan. En met succes. Nu moeten we doorpakken."

Er waren opvallend veel mensen uit de regio op Weesp Gastvrij afgekomen. Ze werden welkom geheten door vrijwilligers die als gastheer of -vrouw optraden. In het verslag in het WeesperNieuws lezen we over een van hen, Antoinette Klaphake. "Ze schiet een stel uit Bunschoten aan dat hand in hand door de Slijkstraat loopt. Ze vertelt enthousiast over alle activiteiten. Meneer en mevrouw Snijder: "We zagen in Hilversum bij de kraam van Pronk Juweel een folder over Weesp Gastvrij liggen. In Amersfoort was ook iets te doen; daar zijn we eerst naartoe gegaan, maar dat vonden we maar niets. Nu zijn we hier en volgen we de blauwe voetstappen. Wat is Weesp leuk zeg, nooit geweten!"

Juryrapport
Die bekendheid is precies de bedoeling van Weesp Gastvrij. De Weesper van het Jaar-jury herkent en waardeert dat. Uit het juryrapport: "Met het 'Culinair Cultureel Shoppingfestival' op 27 juni van dit jaar heeft Weesp Gastvrij de stad Weesp op een uitzonderlijke en positieve manier onder de aandacht gebracht van mensen uit Weesp en wijde omtrek. Deze dag was een groot succes. Mooi zijn is niet genoeg. Je moet het de mensen vertellen, je moet er enthousiast over blijven en je moet het uitdragen: als een ambassadeur. De mensen van Weesp Marketing openen daarvoor onze ogen, nemen initiatief en boekten met Weesp Gastvrij dit jaar meteen een concreet resultaat."

"De jury van de Weesper van het Jaar-verkiezing is onder de indruk van de professionele uitvoering van de organisatie en de marketing, het inzetten van de aanwezige expertise in onze stad ('de menselijke crowdfunding'), de belangeloze inzet en de hands-on-mentaliteit, het op de been brengen van vele vrijwilligers, het doel, de noodzaak en de potentie van Weesp Gastvrij, het verbindende en inspirerende effect, de positieve uitstraling voor Weesp, het algemeen belang plaatsen voor het eigenbelang, de samenwerking van ondernemers, horeca en culturele instanties (in Weesp geen vanzelfsprekendheid) en het eindresultaat in de vorm van tevreden bezoekers en deelnemers, het openen van de ogen van Weespers en niet-Weespers ('Wat is Weesp eigenlijk een mooi stadje!') en het met succes plaatsen van Weesp 'op de kaart', 'tussen de oren' en uiteindelijk 'in het hart'. Kortom: Weesp Gastvrij heeft Weesp een stukje mooier gemaakt!"

Komend jaar
Hoewel dit geen aanmoedigingsprijs is, hoopt de jury van harte dat het Weesp Gastvrij-team nog vele jaren op deze positieve en constructieve manier van zich laat horen en zien. Tamara Schipper, coördinator van Weesp Gastvrij, nam de award die hoort bij de Weesper van het Jaar zaterdag in ontvangst namens het gehele team. "Wat een fantastisch nieuws, hier zijn we trots op met z'n allen!"

Hoe kijk je terug op 27 juni?
"Het was een heel bijzondere en zonnige dag die we met al onze vrijwilligers hebben kunnen opzetten, maar waar ook de horecaondernemers en de winkeliers enthousiast op ingesprongen zijn. Dus ik zou zeggen: op naar 2016. Het was nog niet bekend, maar hierbij: op 25 juni 2016 komt de tweede editie van Weesp Gastvrij. We hebben een aantal leuke nieuwe activiteiten in petto en we hebben er veel zin in. Deze prijs is een kroon op ons werk en zeker ook een stimulans voor komend jaar."

Er zijn eerder pogingen gedaan om iets gezamenlijk van de grond te krijgen, maar dat is niet altijd gelukt. Waarom was dit wel een succes?
"Van begin af aan was er een behoorlijke drive bij de mensen die hier achterzitten. Juist omdat andere projecten niet van de grond kwamen, wilden we per se dat dit wel zou lukken. De ondernemers hadden van het begin af aan het vertrouwen in ons. En zo ging het rollen."

Het was een leuke dag. Maar ook een belangrijke?
"Jazeker. Je bezorgt er de bezoekers een leuke dag mee, maar voor de winkeliers en ondernemers zorgt het voor extra omzet, op korte en langere termijn. Daarnaast is het ook voor de theaters een uitstekende manier om hun programmering te laten zien. Het blijft belangrijk om te laten zien wat er allemaal is en kan in Weesp."

En hou je de enthousiaste groep nog een beetje in toom?
"Haha, dat lukt zeker wel hoor. Iedereen heeft zijn eigen creatieve ideeën en daar komen we wel uit. Er zijn zelfs nog wat mensen bij gekomen, dus de tweede editie van Weesp Gastvrij moet zeker gaan lukken. Laat 2016 maar komen!"

Tamara Schipper en Gijs Numan bewonderen de award.
Afbeelding
Afbeelding