Het diamanten bruidspaar in afwachting van de visite.
Het diamanten bruidspaar in afwachting van de visite. Foto: Marieke van Veen

Al 60 jaar samen genieten van alle goede dingen in het leven

WEESP - Ze hebben niet zo lang de tijd voor de krant, want de buren komen borrelen. De tafel staat maandag rond half vier al vol glazen en schaaltjes. Els Balder Ferrée draagt het schort dat ze van haar schoondochter heeft gekregen. De trouwfoto uit 1955 prijkt erop, met daaronder 'The family that drinks together, stays together'. Echtgenoot Tom pakt toch het album met trouwfoto's er nog even bij.

door Marieke van Veen

De twee leerden elkaar kennen op de Irene Mulo in Bussum. Tom speelde piano op een eindfeest en Els viel als een blok voor de muzikant. Na hun trouwen betrok het stel eerst een bovenwoning in Bussum. Maar toen binnenhuisarchitect Tom een prijs won met een maquette van een woonark, besloten ze dit ontwerp in het groot tot uitvoer te brengen.

Geluk op de Vecht
Ze belandden in Weesp, waar ze ter hoogte van de Horn vijftig jaar op de Vecht hebben gewoond. Een gelukkige periode waarin ze drie zoons kregen die later zelf ook in de regio dicht aan het water zijn gaan wonen. De ark werd zeven jaar geleden verlaten. Els: "Toen we een jaar of 75 waren, begonnen we - ook al zijn we nog steeds goed gezond - te beseffen dat we toch echt ouder werden. We wilden af van het onderhoud aan de woonboot en wilden ook graag wat dichter bij winkels en andere voorzieningen wonen."

Casparushof
Het bouwplan voor het Casparushof achter Villa van Houten werd door het stel nauwlettend gevolgd. Tom maakte uiteraard weer maquettes en zag de inrichting helemaal voor zich. In 1998 was het zover. Tom: "Maar de woonark hebben we het eerste jaar wel aangehouden, voor het geval we ons huilend van heimwee van het balkon zouden willen storten." Maar dat gebeurde niet, hoewel ze zich wel over de reling moeten buigen om de tuin van de villa te kunnen zien. "Opeens werd er een matglazen afscheiding geplaatst die ons het uitzicht belemmerde, dat was wel een domper." Het stel sloot vriendschap met verschillende buren en heeft het prima naar de zin in de bebouwde kom. De ark werd daarom verkocht en is later door de nieuwe eigenaar doorverkocht. Hij ligt nu in Sneek. Het stel: "We zijn daar nog wezen kijken. De mensen die er nu in wonen zijn er heel gelukkig mee. Dat voelt goed, want er zit zo veel tijd en liefde in die woonboot."

Genieten van het leven
Op wat milde ouderdomskwaaltjes na verkeren Tom en Els nog in goede gezondheid. Ze genieten met volle teugen van het goede leven. Els: "We houden ervan om ergens een hapje eten, gaan graag op bezoek bij de kinderen en kleinkinderen en koken met liefde voor vrienden en buren. We rijden allebei nog auto, dus we kunnen alles nog doen."

Piano speelt Tom ook nog steeds, maar alleen als Els de deur uit is. "Ze heeft graag de radio aan en wordt kribbig als ik daar doorheen pingel. Verder kunnen we het nog steeds prima met elkaar vinden hoor."