Aan de Utrechtseweg mag al jaren geen vuurwerk meer worden afgestoken vanwege de rietgedekte molens en het oude zwembad.
Aan de Utrechtseweg mag al jaren geen vuurwerk meer worden afgestoken vanwege de rietgedekte molens en het oude zwembad.

Een vuurwerkvrij Weesp, goed idee of juist niet?

WEESP - Moet Weesp deels of helemaal vuurwerkvrij worden? In navolging van de landelijke discussie is raadslid Kitty Jong (PvdA) de eerste die de vraag lokaal stelt. Zij vindt het een discussie waard.

door Christian Pfeiffer

Oud en nieuw is nog zeker een week weg, maar op het meldpunt Vuurwerkoverlast zijn al zeker vijftien meldingen uit Weesp binnen. Vooral in de Stationsbuurt lijkt het raak te zijn en veel Weespers zijn al opgeschrikt door een onverwachte knal. Maandag oordeelde de Raad van State dat de gemeente Hilversum een vuurwerkvrije zone in het centrum mag instellen, ondanks de bezwaren van vuurwerkhandelaars.

Steeds meer gemeenten verbannen vuurwerk uit sommige delen van hun gemeente en in Weesp mag er sinds een aantal jaar geen vuurwerk aan de Utrechtseweg worden afgestoken vanwege de rietgedekte, en dus brandgevaarlijke, gebouwen daar.

Een vuurwerkvrij Weesp in combinatie met professioneel vuurwerk zoals bij het Sluis-en-bruggenfeest? Kitty Jong (PvdA) ziet het wel zitten. "Maar dat zeg ik even op persoonlijke titel, dat hebben we in de fractie nog niet besproken", zo legt ze nader uit. "Vuurwerkvrij, maar niet zonder draagvlak; een politiek plein hierover zou mijn idee zijn", zo zegt ze. Daarmee staat de deur naar een politieke discussie open.

"De goede lijden onder de kwaden", zo zegt Theo van Amsterdam van de gelijknamige winkel in de Slijkstraat. Hij doelt op diegenen die zwaar illegaal vuurwerk afsteken en daarmee het negatieve beeld van vuurwerk beïnvloeden. Dinsdag begint daar weer de jaarlijkse vuurwerkverkoop. "Het verbieden vind ik betutteling. Steeds meer mensen gaan de gevaren zien. Zo verkoop ik steeds meer vuurwerkbrillen, naar verwachting dit jaar wel duizend."

Van Amsterdam: 'Vuurwerk is al zo veel veiliger geworden'

"Ook zie je dat 'gevaarlijk' vuurwerk al uit de handel wordt genomen zoals de babypijltjes vorig jaar (vlogen opvallend vaak ogen in) en Romeinse kaarsen (werden gebruikt om elkaar te beschieten) dit jaar. Sterker nog: als ik het vuurwerk van tegenwoordig vergelijk met dat van tien jaar geleden dan is het 100 procent veiliger geworden", aldus Van Amsterdam. Hij stelt dat er elk jaar een grote, vaste doelgroep is die enorm veel plezier aan het vuurwerk beleeft. Hij verwacht dan ook dinsdag gewoon weer topdrukte bij zijn winkel. De bestellingen stromen al bij hem binnen.

Vuurwerkvrije zone of niet: afsteken van vuurwerk mag pas op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Elke knal die nu door Weesp te horen is, is dus al illegaal.