'Nieuwe' Weespers: vanaf links Pieter Jan, Leonora, Willem, Janneke en Gerrieke van den Bosch.
'Nieuwe' Weespers: vanaf links Pieter Jan, Leonora, Willem, Janneke en Gerrieke van den Bosch. Foto's: Marieke van Veen

Grenscorrectie: Weespers tegen wil en dank

WEESP - Vanaf vrijdag is Weesp een stuk groter. Die dag is de gehele Bloemendalerpolder officieel Weesper grondgebied. Dat heeft te maken met de fusie van Muiden, Naarden en Bussum tot Gooise Meren. Als gevolg hiervan worden de Muiders die in dit gebied wonen noodgedwongen inwoners van Weesp.

door Marieke van Veen

WeesperNieuws sprak met Leonora van den Bosch. Zij woont met haar man Pieter Jan en hun kinderen Gerrieke, Janneke en Willem aan het eind van het 'Papelaantje', straks de Oude Papelaan.

Wanneer hoorde je dat jullie Weespers gingen worden?
"In oktober stond er onaangekondigd een ambtenaar van de gemeente Muiden voor de deur. Hij kwam een afscheidscadeautje brengen. Dat was wel even een raar moment."
Daarvoor hadden jullie niks gehoord?
"We wonen in een gebied waarin veel gebeurt. De verlegging van de snelweg, de bouwplannen voor de Bloemendalerpolder, de gemeentelijke herindeling... We volgen al dit nieuws op de voet en gaan vrijwel altijd naar de informatiebijeenkomsten. Op een bepaald moment kregen we zelf wel door dat de kans erin zat dat wij een ander adres zouden krijgen. Maar als we daarnaar vroegen, kregen we eigenlijk nooit echt een duidelijk antwoord. Tot die meneer op de stoep stond; nu is het zo goed als rond."

Zijn de adreswijzigingen al op de bus?
"We hebben ons nieuwe adres op onze kerstkaarten gezet. Dat scheelt weer. Het in- en uitschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie gaat naar ik aanneem in dit geval automatisch. Bladen, verzekeringen en dat soort dingen moet ik nog wel allemaal doen. Een heel gedoe. Bij de een kan het telefonisch, bij de ander moet het schriftelijk en soms is een mailtje voldoende. Maar je went eraan. We hebben dit vorig jaar namelijk ook al meegemaakt. Toen kregen we van de gemeente Muiden een nieuw adres opgelegd."

Dat meen je niet!
"Toch wel. En dat terwijl we al 22 of 23 jaar in ditzelfde huis wonen. We begonnen aan de Rijksweg in Muiden, maar dat adres werd in 2014 vanwege het verleggen en verbreden van de A1 opgeheven. Toen werd ons adres Papelaan 3 in Muiden. En nu wordt het dus Oude Papelaan 3 in Weesp."

'Een jaar eerder hadden we ook al een nieuw adres gekregen'

Rompslomp als gevolg van overheidsbesluiten. Krijgen jullie hulp of een vergoeding hiervoor?
"Nee. Dat heb ik vorig jaar wel geprobeerd, maar de gemeente Muiden stond daar niet voor open. De kans dat Weesp ook zo reageert is groot, dus daar steek ik geen energie meer in. Overigens hebben we al wel een leuke kennismaking op het stadhuis gehad, waar we samen met onze buren uiterst gastvrij werden ontvangen door jullie burgemeester."
Vind je het erg om een Weesper te worden?
"Ik niet, maar ik kwam toch al niet uit deze contreien. Mijn man is al zijn hele leven Muider, hij heeft er toch wel wat moeite mee. Maar vanwege de werkzaamheden zijn we al steeds meer in Weesp te vinden omdat Muiden voor ons vanwege het werk aan de snelweg lastig te bereiken is geworden. Boodschappen doen, een cadeautje kopen, boeken lenen bij de bieb of ergens koffie drinken, dat doen we al langer in Weesp. We hebben straks alleen nog de huisarts in Muiden."

Vroeger Rijksweg, toen Papelaan(tje), straks Oude Papelaan.