Afbeelding

Jan met de pet

Jan: "Jan Kooper."
Stefan: "Met Stefan."
Jan: "Stefan...!"
Stefan: "Ga jij nog iets doen met oud en nieuw?"
Jan: "Ik vier het dit jaar in stilte. Bij mij op de werf samen met de Vecht."
Stefan: "Is er iets?"
Jan: "Nee, het mooiste moment van 2015 heb ik in stilte ervaren. Bij de uitvaart van mijn tante Aaf, afgelopen week, zag ik een foto van van mezelf als 3-jarige met een kapiteinspet op. Jan met de pet. Samen met haar in een tentje. Mijn tante was een icoon van de jaren zestig, met haar minirokje. Zij was de vleesgeworden vrijheid. Ik weet nog toen ik 12 was, toen zat ik bij haar achter op de mobylette, gingen we naar de kunstacademie, daar mocht ik model zijn. Naakt. Ik vond het spannend, maar niet eng. Later toen ik 17 was ging zij een week naar Londen en toen mocht ik op haar huisje passen. Ik was daar helemaal alleen. Dat was voor mij voor het eerst echt vrij zijn. Eigenlijk heel mooi. Ik zag tijdens haar uitvaart in doodse stilte, met mijn ogen dicht, alles heel scherp. Mijn lieve tante, mijn jeugd. Het was mooi van triestheid. Dus ik ga lekker met oud en nieuw een beetje voor me uit staren... En ik hoor vanzelf als het 2016 wordt. En daar heb ik in principe weer alle vertrouwen in. En jij?"
Stefan. "Ik in principe ook. Het was een raar jaar, 2015. Dat wel maar ja. Zoals mijn vader vroeger zei, meestal met kerst: 'het is een rare tijd mensen'. Dan zei mijn moeder: 'het is altijd een rare tijd'."
Jan: "Heb je nog een voornemen?"
Stefan: "Ik neem, als in de nagalm van Imagine, tijdens de Top 2000, het jaar 2016 begint, voorgoed afscheid van het cynisme. En ik laat mensen die me afleiden met hun krijg-allemaal-de-rambam-gedachte, mensen die andere mensen sukkels noemen, vluchtelingenhaters, godsdienstwaanzinnigen, geweldfetisjisten die me bang willen maken... die laat ik lekker, liefdevol, in hun kortzichtige sop gaar koken."
Dat voornemen had ik overigens vorig jaar ook. En jij Jan?"
Jan: "Ik ga in 2016 een kapiteinspet kopen. Het wordt voor mij denk ik het jaar van Jan met de pet.
Stefan: "Hou vol en ik hou van je."
Jan: "Hou vol en ik hou ook van jou."