'River Treasure' aan de Stationsweg (vraag 5).
'River Treasure' aan de Stationsweg (vraag 5). Foto: Christian Pfeiffer

WeesperNieuws Quiz: de antwoorden

WEESP - In de vorige krant stelden wij u voor de uitdaging van de WeesperNieuws Quiz. U kon de antwoorden opsturen om mee te dingen naar de titel 'WeesperNieuwskenner van het Jaar'. Die winnaar wordt volgende week bekendgemaakt. U kon de quiz ook als test voor uzelf beschouwen of er een spel met vrienden van maken (als u de krant van vorige week nog heeft, anders is hij te downloaden via WeesperNieuws.nl). Op deze pagina verklappen we de juiste antwoorden.

1. Het waren de dieven van haar tuinkabouters die mevrouw Bruins in 2015 tot woede dreven (antwoord A). Haar geliefde beeldjes staan op het balkon en worden opvallend vaak meegenomen. Vandaar het boze briefje: 'Vuile dief, dat je zal branden in de hel.' Of het effectief was weten we niet, maar er zijn geen berichten van gestolen kabouters meer binnengekomen.

2. Een Nederlandse monsterproductie met een Weesper tintje. Het was Lars Boom (antwoord C) die meeschreef aan het scenario van de bioscoopknaller die in februari vorig jaar in première ging. Boom werkt op dit moment aan een nieuwe film die met de kerst in de bioscoop moet verschijnen.

3. Prins Obie de Eerste zal de boeken ingaan als een bijzondere prins van carnavalsvereniging De Weesper Moppen. De vereniging besluit zichzelf namelijk in 2015 op te heffen vanwege gebrek aan belangstelling. Dat maakt Obie tot de laatste prins. De Weesper Moppen maken eind 2015 toch een doorstart, maar besluiten voorlopig nog geen nieuwe prins aan te wijzen (antwoord B).

4. 41 inbraken in zes weken (antwoord C). Weesp wordt aan het begin van 2015 geplaagd door een inbraakgolf die al rond de feestdagen van 2014 begint. De inbraakreeks stopt ook net zo snel als die begon. Of de intensieve politiecontroles in de stad daar iets mee te maken hebben, wordt niet duidelijk.

5. Iedereen had het er in maart 2015 over: het kunstwerk 'River Treasure' aan de Stationsweg. Een cadeautje van Waternet aan de stad voor de jarenlange overlast die het baggeren van de Vecht met zich meebracht (antwoord A). Weesp is verdeeld of het kunstwerk nou mooi of lelijk is. Opvallend is het wel.

6. De eerste na-oorlogse flat legt in maart 2015 het loodje in Weesp. Het is de Kostverlorenflat (antwoord A). De Meidoornflat en de Ingelandenflat staan nog gewoon overeind en er zijn ook geen plannen tot sloop.

7. April 2015 begint met een koeienuitbraak in Aetsveld (antwoord C). Een hek bij een boer aan de Aetsveldseweg stond open en daardoor lopen de beesten nietsvermoedend de woonwijk in. Dat leidt tot kolderieke situaties, zoals een grazende koe in een speeltuin. Buurtbewoners en politie krijgen de koeien uiteindelijk terug de stal in.

8. Ze zijn zo gek nog niet, de aannemers van het nieuwe aquaduct in de Bloemendalerpolder. Om te zorgen dat het beton niet te snel uitdroogt worden oude stukken tapijt op het beton gelegd om het water vast te houden. Al die stukken tapijt hebben verschillende kleuren, wat een kunstig plaatje oplevert (antwoord A).

9. In mei 2015 is Weesp jarig. De stad kreeg in 1355 stadsrechten en dat wordt in 2005 gevierd met een groot feest 'Weesp 650 jaar'. In 2015 geen feest, maar er wordt wel even kort stilgestaan dat het 660 jaar geleden is dat Weesp de stadsrechten verwierf (antwoord B).

10. Trouwplannen? Vanaf mei 2015 mag er in Weesp vrijwel overal getrouwd door een trouwambtenaar naar keuze. De discussie begint met de vraag of de Theetuin aangewezen mag worden als trouwlocatie. Op die vraag besluit de gemeenteraad alle regels te laten vallen (antwoord A).

11. We zijn trots op onze columnisten die sinds 2015 wekelijks een bijdrage leveren aan onze krant: Stefan Stasse, Marije Hage, Hans Burggraaff en Sara Kroos. Helaas hoort Midas Dekkers (nog) niet in dit rijtje thuis (antwoord C).

12. Een strakke organisatie en prachtig weer maken de eerste editie van Weesp Gastvrij in juni 2015 een daverend succes (antwoord A). Weesp slaat de handen ineen en de stad promoot zichzelf aan de buitenwereld. Het evenement trekt veel bezoek.

13. Het is misschien wel dé discussie van 2015: de toekomst van de lege Laurentiuskerk aan de Herengracht. Wat gaat er met het monumentale gebouw gebeuren dat lijdt onder verzakking? De gemeenteraad beslist vlak voor het zomerreces dat een deel gesloopt mag worden. De kerk verrees in 1876 (antwoord B). De andere antwoorden: 1462 is het jaar dat de Grote Kerk aan de Nieuwstraat wordt ingewijd en 1928 is het bouwjaar van de verbrande Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat.

14. Wie 's zomers Weesp in rijdt ziet Rob Visser vaak zitten op zijn stoeltje voor zijn deur aan het Herensingel. Reden voor het WeesperNieuws om hem in juli te interviewen. Rob heeft vanwege zijn plek de bijnaam 'Poortwachter van Weesp' gekregen (antwoord A).

15. Volgens Sara Kroos was de etalage van antiquariaat Lectori Salutem in de Slijkstraat de mooiste van Weesp (antwoord C). De winkel verdwijnt in oktober uit het Weesper straatbeeld. Net zoals Maxim en La Diva.

16. Het WeesperNieuws gaat in augustus naar de Slijkstraat om vanuit een tijdelijk redactielokaal daar de krant te maken. De journalisten krijgen enorm veel aanloop. Voor het WeesperNieuws zat er een vestiging van Stoute Schoenen (antwoord B) in het pand. De andere twee antwoorden, Pearle Opticiens en Van Kesteren dierenwinkel, zaten of zitten ook in het pand.

17. Weesp, en vooral haar vader Jan, is in september erg trots op Deborah Schouten (antwoord C) die als snelste Weespse en dame over de finish komt bij de WeesperNieuws Triatlon. Het evenement is weer een daverend succes en trekt veel bezoekers.

18. Dat Weespers mondig zijn is wel bekend, maar zelfs de aannemer van de Lange Vechtbrug schrikt van wat er allemaal op de noodbrug gebeurt die in de herfst over de Vecht wordt neergelegd als de brug in onderhoud is. Vooral het fietsen en de valpartijen die er plaatsvinden zijn opvallend (antwoord A).

19. Iedereen die een goed initiatief start om de sociale cohesie in Weesp te versterken, kan sinds de herfst aanspraak maken op een financiële bijdrage van de gemeente. De Weesperkei (antwoord B) wordt door de gemeente in het leven geroepen. Er zijn al een paar aanvragen gedaan.

20. Veel, heel veel diersoorten, maken hun opwachting in de rechtszaken die in Weesp woeden over natuurbeheer. En zo ook in de rechtszaak over de schansen tussen de gemeente Weesp en de stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp. De Kikker-rat speelt geen rol, want die bestaat niet (antwoord A).

21. 2015 zal de boeken ingaan als een jaar waarin Nathalie Scheffer (antwoord A) haar plannen voor een grote boekhandel aan de Nieuwstad waarmaakt. Ze vocht als een leeuw om haar plan, en dan vooral het financiële deel, rond te krijgen. Met succes.

22. Nieuwe kerstverlichting in het centrum. Alleen heet het nu winterverlichting omdat het tot maart blijft hangen. Het bedrijf dat de kransen rond de lantaarnpalen ontwierp maakte eerder furore met de verlichting in de Bijenkorf (antwoord B).

23. Geleidehond Ian wordt landelijk nieuws als hij in december wordt aangevallen tijdens het spelen in het Diemerbos (antwoord B). De hond wordt flink te grazen genomen door twee andere honden. De boosdoeners en het baasje dat daarbij hoorde worden echter niet meer gevonden, ondanks een zoekactie van de politie.

24. Voor de tweede keer (antwoord A) reikt het WeesperNieuws de prijs Weesper van het Jaar uit voor een organisatie of persoon die zich opvallend heeft onderscheiden in het jaar. De prijs gaat in 2015 naar de organisatie van Weesp Gastvrij.

En de bonusvraag:
A. Krijn Voorn Woninginrichting (A)
B. Karakter Koffie en Thee (B)
C. Pearle Opticiens (C)
D. De Weesper Boekhandel (D)

Voor het gemak nog even alle antwoorden op een rij:
1A, 2C, 3B, 4C, 5A, 6A, 7C, 8A, 9B, 10A, 11C, 12A, 13B, 14A, 15C, 16B, 17C, 18A, 19B, 20A, 21A, 22B, 23B, 24A.

Dé discussie van 2015: de toekomst van de Laurentiuskerk (vraag 13).
Rob Visser, ook wel de Poortwachter van Weesp genoemd (vraag 14).
Nog een keer: de mooie etalage van Lectori Salutem (vraag 15).
De noodbrug over de Vecht (vraag 18).