Annemiek van der Boor en Jaap Fokker 'Het is alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.'
Annemiek van der Boor en Jaap Fokker 'Het is alsof de grond onder je voeten wordt weggeslagen.' Foto: Ruth van Kessel

B&B in de knel door ontbreken vergunning

WEESP - Annemiek van der Boor is ten einde raad nu na vijf jaar haar Bed & Breakfast Smal Weesp door de gemeente vanwege het ontbreken van een vergunning wordt gesommeerd drastisch in te krimpen. Dat betekent het einde van haar goedlopende bedrijf en een einde aan haar gulle gastvrijheid aan bezoekers van Weesp. Hoe kon dit gebeuren? In haar ogen heeft zij alles volgens de regels gedaan.

door Ruth van Kessel

Annemiek van der Boor runt sinds 2010 een grote bed & breakfast aan het pittoreske Smal Weesp. Met zomers bootjes achter het huis, parkeerplek voor de deur, op loopafstand van het station en ruime kamers is B&B Smal Weesp in trek bij mensen die Weesp gebruiken als uitvalsbasis voor Amsterdam, concerten in de Arena en Ziggodome of andere toeristische trekkers in de regio. Of die Weesp en omgeving zelf willen ontdekken, op de fietsen die Annemiek met plezier beschikbaar stelt. Annemiek laat de volle agenda van 2015 zien: "Kijk, deze vier kleurtjes betekenen dat de vier kamers van onze B&B volledig waren volgeboekt. In de weekenden, maar ook doordeweeks. In de afgelopen vijf jaar hebben we hier 52 nationaliteiten mogen ontvangen." Op de trap klinkt het gelach van de Franse gasten die een weekje in Weesp logeren. Annemiek: "Dat is het leuke van dit werk. De mensen die hier komen zijn bijna altijd vrolijk. Ze doen leuke dingen, zijn enthousiast over Weesp en willen veel ontdekken. De buurt is ook enthousiast: we kunnen jullie gasten altijd herkennen aan hun vrolijkheid, het geeft gezellige reuring in de straat. En ook voor Weesp is de aanloop van deze mensen alleen maar positief: ze geven hier hun geld uit in de winkels en de horeca. Ik begrijp werkelijk niet waarom de gemeente ineens dwarsligt."

Vergunning
In 1998 betrekken Annemiek en haar partner Jaap Fokker het huis aan de Zeeburgstraat. Vooral Jaap was toe aan groen en een vrij uitzicht en dat kreeg hij volop aan dit adres, met de tuin grenzend aan Smal Weesp. Annemiek reisde intussen voor haar werk als interieurstylist voor Intratuin en later voor een importeur in trendartikelen de hele wereld over en leefde vooral uit koffers. In 2008 had ze gooide ze het roer om. Rust wilde ze en daar kwam het plan voor een eigen B&B op de meest pittoreske plek in Weesp. Annemiek: "Over onze plannen gingen we in gesprek met de gemeente. De betrokken ambtenaren vonden het een fantastisch idee: moet u doen! Hoe zit het met vergunningen? Niet nodig, zo was het antwoord. Spijker maar een bordje op de deur en u bent open."

Twee jaar later verhuurt Annemiek haar eerste kamer in het souterrain. In 2011 en 2012 volgen nog drie kamers op de twee bovenverdiepingen. Inmiddels zijn ze aangesloten bij Bed&Breakfast.nl. Annemiek: "We zijn altijd zichtbaar geweest met onze B&B. Ook bij de gemeente. Bij verbouwingen en in de discussie om de bomenkwestie op het terrein van GSN pal tegenover ons huis. Sterker nog, in 2014 hebben we Astrid Heijstee, nu wethouder, en Ad van Gemert van de WSP in ons huis rondgeleid en ook wethouder Peter Eijking is bij ons op bezoek geweest. Echt, onze activiteit was bekend bij de gemeente."

Dwangsom
De verbazing was dan ook groot toen afgelopen mei twee gemeenteambtenaren aanbelden. Ze hadden het B&B-bord in de tuin zien staan en kwamen de B&B controleren op brandveiligheid. Trots leidde Annemiek het duo rond. Op een brandmelder en een brandblusser na bleek alles in orde. Wel kondigden ze aan dat ze nog even zouden kijken naar de afspraken rondom de vergunning. In juli viel er ineens een gemeentebrief op de deurmat: vanwege een gewijzigd bestemmingsplan in 2013 mag in stedelijk gebied voor B&B's aan huis nog maar 40% van het bebouwde grondoppervlak worden gebruikt. Annemiek: "Omdat ons huis smal is en vier verdiepingen heeft, is dat in ons geval 24 m2. En dat terwijl we in totaal 220 m2 bewonen. Met hulp van een advocaat dienden we een zienswijze in. In december kwam het besluit: uiterlijk 1 maart a.s. moeten we onze capaciteit terugdraaien naar 24 m2. Doen we dat niet dan is de consequentie een dwangsom van 20.000 euro. In diezelfde brief staat dat de gemeente ons ontheffing kan verlenen, maar dat niet doet vanwege het algemene belang. Dat is toch niet te begrijpen? De stad heeft alleen maar voordeel bij onze gasten die de kleinschaligheid van Weesp verkiezen boven Amsterdam?"

'Een vergunning? Niet nodig. Een bordje op je deur en je bent open'

De hoop is nu gevestigd op hun advocaat, die nog steeds juridische mogelijkheden ziet. Intussen heeft Annemiek alle reserveringen voor na 1 maart 2016 alvast maar gecanceld. Wat moet ze? Annemiek: "Ik hoop van harte dat het met een sisser afloopt. Zo niet, dan moet er ook misschien op dit pand maar een Te Koop-bord worden gespijkerd. Ik hoop niet dat het zover hoeft te komen."