Afbeelding

Zonder franje

Aan 2015 heb ik een gevoel van teleurstelling overgehouden over onze stadsbestuurders. Weesp wordt sluipenderwijze ontdaan van franje. De gemiddelde Weesper heeft dat natuurlijk wel in de gaten, maar toch…

In de nazomer schaft het gemeentebestuur het evenemententerrein aan de Aetsveldselaan af. Een besluit in strijd met talloze ambtelijke toezeggingen uit het verleden. Argument? Het kan hinder geven aan de brandweer. De brandweer heeft het liefst lege straten als zij moeten uitrukken. Het allerliefst hebben ze ook geen bewoners. Dan kan namelijk niemand in de weg lopen. Dat er ook geleefd wordt in Weesp is in de ogen van de brandweerleiding hoogst hinderlijk. Het bestuur van Weesp had natuurlijk moeten besluiten de brandweerkazerne te sluiten! Of verplaatsen, net als het Pipi Langkoushuis. Geen evenemententerrein betekent geen kermis en geen circus. Maar het betekent vooral geen oog voor franje bij ons stadsbestuur.

Het vervolg. Geen toekenning van de Weesper Cultuurprijs in 2015! De jury vond dat er niet voldoende kunst en cultuur in Weesp was… Verbazing alom. Wat gebeurt er als de brandweer niet wil komen bij een brandmelding? De brandweerlieden worden zeker uit hun functie ontheven. Wat verwachten Weespers van hun stadsbestuur? Simpel: bedank deze jury voor bewezen diensten en stel een nieuwe jury aan, met bijvoorbeeld Sara Kroos als voorzitter. Dan waait er een heel andere wind. Ons stadsbestuur lijkt ook deze franje niet de moeite waard te vinden.

U weet wellicht dat ik graag een wapperende Weesper vlag zie. Ook oranje rood-wit-blauw kan ik waarderen, op feestdagen van het Koninklijk Huis. Nu staat er in de krant dat er geen vlag meer zal worden uitgestoken vanaf het stadhuis. Te duur. Te gevaarlijk. De enige nep-PVV'er in de gemeenteraad, gekozen met stemmen van misleide 50+-kiezers, snottert krokodillentranen. Alsof niet elke Weesper weet: ons stadhuis is een uniek monument, van binnen en van buiten. Mag een stadsbestuur dat zomaar veranderen? Wat moeten wij hiervan denken? Heel eenvoudig: ons stadsbestuur waakt niet over onze franje, ons culturele erfgoed. Trouwens, de vlaggenmast die nu voor het stadskantoor staat wordt ook nooit gebruikt. Zal wel te duur en te gevaarlijk zijn.