Bas Jan van Bochove, gisteravond in het stadhuis.
Bas Jan van Bochove, gisteravond in het stadhuis. Foto: Christian Pfeiffer

'Ondanks onze zorgen laten we die mensen niet in de steek'

WEESP - Weesp zal niet weglopen voor de verantwoordelijkheid als er dit jaar opnieuw een oproep komt voor crisisopvang van vluchtelingen. Dat zei waarnemend-burgemeester Bas Jan van Bochove gisteravond op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het stadhuis.

Zo'n beroep is tot op dit moment niet op Weesp gedaan, maar het kan er op enig moment komen. In dat geval zal eerst gekeken worden wat er in regionaal verband wordt gedaan, zei Van Bochove. Hij ging ook in op eventuele bezorgdheid. Wie ervan uitgaat dat burgemeesters "zonder zorgen hun machogedrag etaleren" met het opvangen van vluchtelingen en daarbij voorbijgaan aan de zorgen van veel burgers, creƫert volgens Van Bochove "een valse tegenstelling". "Want," zo zei hij: "ook bestuurders maken zich zorgen over zaken die bij het bieden van opvang op hen en op de inwoners afkomen. Maar weglopen voor de verantwoordelijkheid en mensen die het vele malen moeilijker hebben dan wij in de steek laten, is absoluut niet acceptabel. Ook Weesp zal zo nodig, binnen de schaal die bij Weesp past, klaarstaan om een bijdrage te leveren. Dat vertrouwen heb ik in de Weespers."

Fusie met Hilversum
De gemeentelijke toekomst kwam ook aan de orde in de toespraak. Volgens Van Bochove draait de provincie de duimschroeven aan en dwingt ze Weesp naar een fusie met Hilversum en Wijdemeren. "Dus in maart 2018 geen verkiezingen voor de gemeenteraad van Weesp, maar in november 2018 verkiezingen voor de nieuwe gemeente", aldus Van Bochoves vinnige vertaling van de meest recente provinciebrief. Om te vervolgen: "De raad van de gemeente Weesp zal op deze brief deze maand een gepast antwoord geven. De raad wil een eigen keuze maken, niet gehinderd door opvattingen van anderen. 2016 wordt in dit opzicht een spannend jaar."