Ramon en Richard Westland bouwen samen een afscheidsfeest bij FC Weesp.
Ramon en Richard Westland bouwen samen een afscheidsfeest bij FC Weesp. Foto: Hans Peijs

Richard en Ramon Westland samen achter de draaitafel

WEESP – Nog één keer gaan ze samen als deejay knallen. Het dak moet eraf en gaat er zaterdag 23 januari ook af bij FC Weesp, niet toevallig de club waar Ramon aanvoerder was van de zondag 1. Daarna gaat Ramon 'DJ Ramos' Westland een paar maanden naar het Verre Oosten. Waarmee de bijzondere muzikale samenwerking tussen vader en zoon, die allebei deejay zijn, voorlopig een tijdje op ijs wordt gezet. "Maar we gaan zeker vaker draaien."

Richard Westland (52) komt uit Nigtevecht, maar is al meer dan de helft van zijn leven Weesper. Hij startte als jonge jongen als deejay bij Flat 113. "Ik kwam daar regelmatig, zag die jongens achter de draaitafels en zei met mijn grote mond: Dat kan ik ook. Dat moest ik dan maar laten horen. Zo ben ik begonnen. Of ik het kan? Ik ben bescheiden, maar als je het al zo lang doet en regelmatig optreedt, dan denk ik van wel."

Richards jaren achter de draaitafel in Flat 113 waren de jaren 70 en 80, de tijd dat disco populair was. Dit is ook de muziek waar Richard nog steeds aan verknocht is, maar tegenwoordig draait hij ook dance. "Je moet natuurlijk wel met je tijd meegaan", zegt hij. "Net zoals ik niet meer praat achter de draaitafel. Dat is van vroeger."

Naar festivals
Met een vader die altijd maar bezig is met muziek zou je verwachten dat zoon Ramon als jochie al achter de muziek aan liep. Niet dus. Ramon: "Bij mij is het virus begonnen in de periode dat ik naar festivals begon te gaan, dus ik zal 16, 17 zijn geweest. Op een gegeven moment begon het te kriebelen en vroeg ik aan mijn vader of hij een draaitafel over had waarmee ik op mijn kamer kon pielen." Richard: "Natuurlijk was ik daar wijs mee en waar ik kon, heb ik hem geholpen. Maar al snel ontwikkelde hij een eigen stijl. Het verschil tussen ons? Ik draai in de eerste plaats wat mijn publiek wil en Ramon draait waar hij zich lekker bij voelt. Dat is ook het kenmerkende verschil tussen onze generaties. Tegenwoordig ben je als deejay bekend om je genre."

Ramon legt uit wat zijn genre is. "Ik draai veel danc classics uit de nineties, gemixt met techno. Het is een mengelmoes van discohouse en technohouse met veel ook voor ouderen herkenbare muziek."

Zaterdag 23 januari worden hun stijlen gemixt. Afgelopen Sluis-en-bruggenfeesten draaiden ze ook al samen, maar dat was om en om. Zaterdag wordt het meer een echt een-tweetje. "Dat wordt echt knallen, hoewel we zelf geen idee hebben wat het wordt. We laten ons meevoeren door de waan van de avond", zegt Richard. "Of het uniek is dat een vader en een zoon samen draaien? Ik heb geen idee, maar ik ben het in elk geval nog niet eerder tegengekomen. Misschien is dit wel het begin van iets unieks."

Gezamenlijk optreden is ook tijdelijk afscheid van DJ Ramos

Maar eerst gaat Ramon een paar maanden de hort op, waarmee hun gezamenlijke optreden bij FC Weesp ook gezien kan worden als een afscheid. Hij gaat naar Bangkok, Maleisië, Bali, de Filipijnen en misschien Australië. In elk geval een paar maanden, maar hoe lang? Hij heeft geen idee. "Ik heb alleen een ticket voor de heenreis en zie wel hoe het loopt", spreekt de avonturier in hem. En natuurlijk hoopt hij daar te draaien. "Ik heb mijn muziek bij me en het zou prachtig zijn als ik in een club of zo zou kunnen draaien. Mijn droom was om op een festival te staan. Dat is uitgekomen, want ik heb twee keer op Gaasper Pleasure gestaan. Maar het is nu wel een beetje een nieuwe droom om ergens ver weg te draaien."