Theater City of Wesopa by night
Theater City of Wesopa by night Foto: Christian Pfeiffer

25 jaar City of Wesopa: theater van en voor Weespers

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en gaat op deze plek op zoek naar verhalen waarin het getal 25 een centrale rol inneemt. De City of Wesopa bijt het spits af . Ook dit Weesper theater viert dit jaar haar 25-jarig jubileum, een mijlpaal waar voorzitter Rob 't Hart meer dan trots op is. Een terug- en een vooruitblik.

door Ruth van Kessel

Op 30 april 1991 vond de eerste voorstelling plaats in Theater City of Wesopa. Een groep vrijwilligers had zich hard gemaakt om de oude bioscoopzaal aan de Herengracht om te bouwen tot een theater- en filmzaal. Een aantal van deze vrijwilligers van het eerste uur is nu nog steeds bij de City of Wesopa betrokken. Voorzitter Rob 't Hart: "Zij zeggen wel eens: wie had ooit kunnen bedenken dat de City of Wesopa na 25 jaar nog springlevend is. De City leeft meer dan ooit, met een recordaantal bezoekers vorig theaterseizoen en met nog genoeg ideeën en plannen voor de volgende 25 jaar!" Vorige week zat er bij het WeesperNieuws een bijlage van de City of Wesopa met een overzicht van wat er in de afgelopen 25 jaar aan voorstellingen voorbijkwam en wat voor moois er voor het komende theaterseizoen nog op de rol staat.

De organisatie draait op vrijwilligers?
"Dat is ook de kracht van de City. We zijn het theater van en voor Weespers. Zonder ons leger vrijwilligers zouden we niets zijn - er is één betaalde kracht op kantoor - en met elkaar zorgen we ervoor dat er jaarlijks zo'n 160 voorstellingen te bezoeken zijn in de City. Dat dat elk jaar lukt komt door de enorme drive van elke vrijwilliger. Of je je nu bezighoudt met de programmering, de techniek of de bar, iedereen is even hard nodig. Die betrokkenheid gaat echt heel ver bij onze mensen. Ik ben er blij mee."

Jubileumjaar 2016, wat staat er op het programma?
"Hoogtepunt wordt een feestdag op 21 of 28 mei, dat hangt nog even af van de deelnemende voorstellingen. Inhoudelijk kan ik er nog niets over zeggen, maar wel dat er zowel binnen als buiten het theater voorstellingen zijn met als afsluiting een knalfeest. Verder zijn we bezig met de Historische Kring om de historie van dit markante gebouw, dat natuurlijk verder strekt dan onze 25 jaar, in beeld te brengen. Dat moet resulteren in een voorstelling over 25 jaar theater City of Wesopa en het verhaal van dit gebouw."

Jij bent vier jaar voorzitter?
"Klopt, in mei trek ik de kar alweer vier jaar. Alle bestuursleden mogen twee keer drie jaar zitten, dan is de beurt aan een ander."

'Het grote leger vrijwilligers is de kracht van ons theater'

Waar kijk je tevreden op terug?
"Toen ik binnenkwam werd net de theaterzaal na een fikse verbouwing opgeleverd. Er is veel energie gestopt in het moderniseren van de City: eerst de foyer, toen de theaterzaal en vorig jaar de digitalisering van de film. Dat zijn praktische zaken, verder zijn we continu bezig met vernieuwing van ons aanbod."

Zoals?
"Naast de reguliere voorstellingen initiëren we veel eigen evenementen. Zoals De City speelt - dat ook alweer tien jaar bestaat -, de Cityquiz, Muziek en film, Film en eten en onlangs de Weesper Fotodagen. Dit zijn allemaal vernieuwingen die de City het kloppend hart van Weesp maken en waarin we graag de samenwerking zoeken met groepen als Weesp Gastvrij, de VVV en de winkeliers."

En wat staat er verder op je lijstje?
"Het opknappen van de bovenfoyer en verder zijn de stoelen ook nodig aan vervanging toe. En ik heb mij ten doel gesteld om het aantal Vrienden van de City of Wesopa te verdubbelen van 125 naar minimaal 250. Deze hebben we hard nodig om het theater draaiende te houden. Het is geen vetpot in theaterland, dus we zijn altijd op zoek naar potjes, zoals subsidies voor toneel, om ons aanbod breed te kunnen houden."

Hoe word je Vriend van de City?
"Voor 25 euro per jaar ben je al vriend en ontvang je mailings en profiteer je van voordeelacties. Aanmelden is een kwestie van een vrijwilliger aanspreken als je in het theater bent of via onze website. Met 25 euro doe je veel goeds en hou je het theater in stand."

Rob 't Hart.