Het Vechtstede College aan de Amstellandlaan.
Het Vechtstede College aan de Amstellandlaan. Foto: Christian Pfeiffer

Vechtstede College moet opnieuw uitbreiden

WEESP - Het Vechtstede College aan de Amstellandlaan is amper 2,5 jaar na de grootscheepse verbouwing en uitbreiding in 2013 alweer te klein. Nog voor het eind van deze maand gaat het schoolbestuur bij de gemeente Weesp opnieuw een uitbreidingsaanvraag indienen.

door Marieke van Veen

Het Vechtstede College hield afgelopen vrijdag een goedbezochte open dag voor toekomstige leerlingen. Terwijl de kinderen konden deelnamen aan opdrachtjes en minilessen, was er voor de ouders een presentatie in de bovenbouwaula. Daarin werd duidelijk dat de school een dusdanige toestroom van leerlingen verwacht dat er nog meer lokalen nodig zijn. WeesperNieuws zocht contact met rector Jan Verhulst voor aanvullende informatie.

Het Vechtstede College is in 2013 uitgebreid en heringericht. Maar blijkbaar niet genoeg?
"De belangstelling voor het Vechtstede College blijft toenemen. We krijgen elk jaar veel aanmeldingen en willen het liefst geen enkel kind teleurstellen. Het is vervelend dat we zo kort na de verbouwing alweer uit ons jasje zijn gegroeid, maar dat is het gevolg van de goede reputatie die onze school heeft opgebouwd. Daarom probeer ik het vooral als iets positiefs te zien."

Hoe nijpend is het ruimtegebrek op dit moment?
"We moeten sinds afgelopen zomer uitwijken naar het Casparus College, een school die ook onder de Gooische Scholen Federatie valt. Daar gebruiken we vier lokalen. Als tijdelijke oplossing werkt het, maar het is niet ideaal natuurlijk. Het is maar 5 of 10 minuten lopen, maar als het flink regent heeft niemand daar zin in. Overigens is het zo dat alleen de bovenbouwleerlingen heen en weer pendelen. De onderbouwleerlingen hebben alleen les op het Vechtstede College zelf. Voor de jongere kinderen geldt namelijk dat zij tijdens de schooldag de school - en het schoolplein - niet mogen verlaten."

Kunt u de verwachte groei in cijfers uitdrukken?
"Op dit moment heeft het Vechtstede College zo'n 1250 leerlingen. De nieuwe prognose tot 2030 voorziet een groei naar uiteindelijk circa 1370 leerlingen. Dat klinkt heel groot, maar doordat we voor de onderbouw en de bovenbouw gescheiden omgevingen hebben, ervaren de kinderen dat niet zo. Een grote school biedt ook veel voordelen. Zo kunnen wij vergeleken met kleine scholen bij voldoende belangstelling meer bijzondere keuzevakken bieden zoals Spaans, Chinees en informatica. Die optimale ontplooiing wordt door de leerlingen en ouders die voor onze school kiezen ook echt als een pre gezien."

Het voordeel van een grote school: bijzondere keuzevakken

Verwacht u gesputter vanuit de politiek? Die moet nu al vrij snel weer de knip trekken...
"De samenwerking was bij de vorige uitbreiding en verbouwing zo prettig en constructief dat ik ervan uitga dat dit nu weer het geval zal zijn. Het Vechtstede College is een bloeiende school en het ruimtegebrek is daar eigenlijk het bewijs van. Het lijkt me dat het huidige stadsbestuur het belang van medewerking aan de nieuwe uitbreiding ook wel inziet. En anders lichten we de plannen en de belangen graag toe, in de raad of hier op school."

Om wat voor uitbreiding gaat het? Nog een verdieping er bovenop?
"Nee, nee. Wat we nu op papier hebben staan, is slechts een schets hoor. Maar we denken aan uitbreiding aan de achterzijde, zoals we vorige keer gelijktijdig met die extra verdieping ook hebben gedaan. Van bovenaf gezien zou de school dan een soort U-vorm gaan krijgen."

En wanneer zou de uitbreiding klaar moeten zijn?
"De uitbreidingsaanvraag moet uiterlijk 1 februari bij de gemeente liggen en die heeft vervolgens een jaar de tijd om zich hierover te buigen en geld vrij te maken. En dan heb je nog het traject van de plannen verder uitwerken en de aanbesteding. Ik hoop dat de uitbreiding over 2 tot 2,5 jaar gerealiseerd is. Dat zou betekenen dat de nieuwe leerlingen die zich in maart aanmelden later als bovenbouwleerlingen niet hoeven te pendelen tussen het Vechtstede College en het Casparus College."

Rector Jan Verhulst.