Sara Kroos is cabaretière en heeft aan de Herengracht haar eigen Theaterpand. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.
Sara Kroos is cabaretière en heeft aan de Herengracht haar eigen Theaterpand. Volgende week op deze plek: dominee Marije Hage.

Collecte

Editie NL is in Weesp aan de deur geweest om te testen hoeveel mensen geven aan een collecte voor een goed doel. Met een 'nepcollectant'. En wie gaf er wat? Iedereen! Wij Weespers zijn gewoon heel goed van vertrouwen denk ik.

Die nepcollectant is niet bij ons geweest afgelopen week, maar we hebben regelmatig een collectant aan de deur. Veel minder dan in mijn jeugd trouwens, toen had je er heel veel. Ik moest van mijn moeder altijd wat geven. Wij hadden op het dressoir in de gang vroeger een bakje met guldens (later euro's, zo oud ben ik nou ook weer niet) en die moest ik dan geven. Er zullen vast ook klinkende guldens naar nepcollectanten zijn gegaan. Helemaal rond Kerstmis wanneer de bezorger van de krant een kerstgroet kwam brengen die eigenlijk inhield "geef me een gulden, vrede op aarde" en dat waren zo veel bezorgers dat we wel tien krantjes in huis moesten hebben, dus ook toen waren er al neppers. En van de kerk hadden wij er veel. Maar als je doet alsof je van de kerk bent in een gereformeerd dorp dan straft God je later enorm, dus dat heeft vast niemand aangedurfd.

De laatste tijd zijn ze ook langs geweest bij ons van een paar goede doelen waar ik al geld aan overmaak. Maar dat durf ik dan niet te zeggen. Want ik ben bang dat de lieve collectant denkt dat ik m'n snor druk, dus geef ik hem ook een euro aan de deur. Dat heb ik van mijn moeder geleerd.

Wat ik wel erg vind van mezelf is dat er soms collectanten zijn die in detail uitleggen hoe erg de ziekte is waar ze voor collecteren en dat ik halverwege het praatje denk: schiet op met die uitleg, ik geef je een euro en dan kan ik mijn koolhydraatvrije lasagneschotel uit de oven halen. Ik ben benieuwd hoeveel nepgevers er zijn als er ook zo veel nepcollectanten zijn: ik ben een semi-nepgever want ik wil het praatje eigenlijk niet horen, maar met die euro hoop ik dat de persoon gauw weer doorloopt. Maakt mij dat tot een slecht iemand? Ik vind van niet. Wat ik wel een slecht iemand vind, is de persoon die in de dierenwinkel een paar weken geleden het geldpotje voor de hulphondenschool heeft gestolen. Maar stel dat die persoon héél arm was en honger had en een brood moest kopen? Steel dan een brood (ik ben een praktisch iemand). Ik vind dat die persoon langs de deuren moet in Weesp voor de hulphondenschool. Maar dan wel keurig inleveren wat hij heeft opgehaald. Krijgt-ie van mij een brood.