Brand in Villa Casparus.
Brand in Villa Casparus.

1992: het jaar van de onopgeloste branden

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom elke week terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de onopgeloste branden in 1992. Was er dat jaar een pyromaan actief in Weesp?

De Turkse moskee, Villa Casparus, bromfietsen, scholen, containers, auto's, een caravan... niets leek veilig in 1992. Vanaf juni is het bijna elke maand raak, met een piek in augustus. In die maand moest de brandweer wel een keer of tien uitrukken. De meeste branden en brandjes waren duidelijk met opzet gesticht, wat de vraag opriep of het vuur steeds door een en dezelfde persoon werd aangestoken. Of dat de brandjes een soort kettingreactie opriepen, zoals wel vaker het geval is bij vandalisme.

Reeks start met moskee
De reeks begint in juni 1992. Zo'n anderhalve week na een kleine binnenbrand slaan maandag 8 juni de vlammen uit de Turkse moskee aan de Papelaan. In augustus brandt de monumentale Villa Casparus aan de Amstellandlaan deels uit, woedt er brand in basisschool De Klapwieker aan de Nijhoffstraat en wordt een lokaal van kleuterschool De Kleuterkaravaan op de hoek Papelaan/Gemeenschapspolderweg verwoest door vlammen.

Verdachte snel weer vrij
Tussendoor staan er her en der bromfietsen, vuilcontainers, auto's, bankstellen en caravans in de fik. Vaak in de omgeving van het station. Eén keer wordt een verdachte aangehouden, maar die komt wegens gebrek aan bewijs al snel weer vrij. Eind november brandt er nog een takelwagen van Verberkt uit op de Sportparklaan, daarna wordt het weer relatief rustig en lijkt er een einde te zijn gekomen aan de reeks.