Visualisatie nieuwe sloepenhaven links van restaurant Uit&Meer.
Visualisatie nieuwe sloepenhaven links van restaurant Uit&Meer.

Nieuwe sloepensteiger op Uitermeer bijna klaar

WEESP – Met het slaan van de eerste paal van de nieuwe sloepensteiger ging vorige week woensdag de herinrichting van Fort Uitermeer echt van start en nadert de aanleg deze week haar voltooiing. Ook de volgende stappen in deze fase moeten voordat het broedseizoen half maart begint, zijn gerealiseerd. André Roosken van de Stichting Uiteraard Uitermeer is opgelucht: "Het is geweldig dat we na tien jaar een deel van onze plannen eindelijk werkelijkheid zien worden."

door Ruth van Kessel

Meteen na de uitspraak eind december waarin de Raad van State het bezwaar van de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp tegen de ontwikkeling van Fort Uitermeer afwees, zette de Stichting Uiteraard Uitermeer de plannen van de herinrichting van het fort aan het einde van de 's-Gravelandseweg om in daden: momenteel wordt de laatste hand aan de sloepensteiger gelegd, dan komt volgende week de aanleg van een parkeerplaats aan de beurt en tot slot worden er in deze fase twee plofhuisjes gerestaureerd. Uiterlijk half maart moet het klaar zijn.

Elektrische sloepjes
De nieuwe haven biedt plaats aan acht passantenbootjes. Naast een oplaadpaal voor elektrische sloepjes zullen er ook enkele elektrische sloepen voor de verhuur worden aangeboden, een activiteit die Restaurant Uit&Meer er naar verwachting bij gaat nemen.
Dan de realisatie van een parkeerplaats. Een noodzakelijke actie om het fortterrein zelf te ontlasten van auto's, zeker als je groen als uitgangspunt neemt, vindt Roosken: "Onze voorkeur was om een parkeergelegenheid te maken op de plek waar nu de zoutopslag van het wegensteunpunt van de provincie is. Helaas kwamen de provincie en wij niet tot overeenstemming en moesten we een alternatief vinden voor het parkeren." Het werd het weilandje aan de overkant van de 's-Gravelandseweg tegenover de ingang van het fort. Het weiland maakt plaats voor parkeerruimte voor zestig auto's. Roosken: "Dat doen we echt niet zomaar. De verharding wordt gedaan met grastegels en rondom worden bomen geplant en groen aangebracht. Het is de bedoeling dat de parkeerplaats wegvalt in de omgeving, al zal het wel een aantal jaren duren voordat het terrein de groene uitstraling die wij voor ogen hebben, heeft bereikt. Naast de parkeervakken leggen we een sloot aan die aansluit op de bestaande sloten. De sloot krijgt natuurlijke oevers waardoor de natuurwaarde van dit stukje grond uiteindelijk groter zal worden." Landschapsarchitect Niek Roozen, ook bestuurslid van Uiteraard Uitermeer, zette zijn handtekening onder het ontwerp.

Subsidie
De plofhuisjes op het terrein stammen uit de jaren 50, een souvenir uit de Koude Oorlog. In de huisjes werd kruit opgeslagen. Hun naam danken ze aan de ingenieuze constructie: een dak dat als het ware los ligt op de muren en er afgeblazen wordt bij een eventuele ontploffing. Zo zou de schade beperkt blijven, zo was de gedachte in die tijd. Roosken: "In het manschaphuisje vulden de soldaten hun wapens met kruit. Het huisje heeft een kooi van Faraday om zich en zo'n zelfde dakconstructie. De boel staat op instorten en onze eerste zorg is om het water- en winddicht te maken. Daarna zien we wel. Plofhuisje 7 wordt gerestaureerd en wordt een informatiecentrum met een zaaltje dat ook voor culturele doeleinden kan worden gebruikt. We denken aan kleinschalige (klassieke) muziekvoorstellingen of theater." De Rabobank ondersteunt dit deel van de herinrichting met een subsidie van 7500 euro omdat zij het educatieve karakter waarderen. Roosken: "Daar zijn we ontzettend blij mee. Het is toch allemaal vrijwilligerswerk wat het hier mogelijk maakt: nu het onderhoud, maar straks ook de organisatie van culturele activiteiten. Fort Uitermeer is er door en voor de Weespers, een uniek stukje historie in een prachtig natuurlijk gebied dat niet verloren mag gaan. Alles wat we hier doen is uit respect voor deze bijzondere plek."
Verder denken durft de planoloog nog niet, dromen wel: "Op de lange termijn willen we ook de vestingwal aan de zuidkant terugbrengen en de keerkom in de sluis herstellen. Dat vraagt nog even wat extra geduld, maar dat we daarover beschikken hebben we laten zien."

Herinrichtingslocaties fase 1: sloepenhaven, parkeerterrein en 2 plofhuisjes.