Oskar van Alphen eet de ene bitterbal na de ander.
Oskar van Alphen eet de ene bitterbal na de ander. Foto: Ruth van Kessel

Alleen maar winnaars bij de
Ome Cees-bitterballenwedstrijd

WEESP - Hij noemt zichzelf een frituuraddict en met gemak verorbert hij in hoog tempo menig bitterballetje weg. Oskar van Alphen won zondagmiddagde Ome Cees-bitterballenwedstrijd van café-restaurant Aaltje. Hij at de meeste bitterballen in een uur, waarbij wel gezegd moet zijn dat hij de enige kandidaat was. De gezelligheid was er niet minder om.

door Ruth van Kessel

"En om die gezelligheid gaat het natuurlijk"', lacht Gijs Numan van Aaltje. "Als horecaondernemer probeer ik steeds iets leuks te bedenken zodat gasten graag bij ons langskomen. De zondagmiddag is echt zo'n moment om lekker te ontspannen en elkaar op te zoeken in de horeca. De Ome Cees-bitterballen zijn nieuw in ons aanbod; slagerij Fontijn is al jaren onze vleesleverancier en ken ik ook heel goed, dus dit evenementje was ook weer zo bedacht. We kregen 1200 bitterballen voor de wedstrijd. Wel een beetje jammer dat er maar één kandidaat was, maar verder gingen de bitterballen er goed in bij de gasten. Oskar is de terechte winnaar, de beker is voor hem."

Klokslag half vijf zit Oskar klaar aan de bar. De dag ervoor had de Weesper in zijn stamcafé 't Helletje zijn wekelijkse berg bitterballen achter de kiezen en werd hij getipt voor de wedstrijd bij Aaltje. Oskar: "Ze vonden het echt wat voor mij. Ik kan er zo 28 wegwerken, dat is geen enkel probleem en dat doe ik dan ook regelmatig." Daar komt het eerste schaaltje met bitterballen. "Mmm, ze ruiken goed." De nietsziende Oskar - zo noemt hij zelf zijn visuele beperking - vindt zijn eerste bitterbal op de tast. "Ze zijn wel zwaarder dan de gemiddelde bal, dus of ik er vandaag ook zo veel opkrijg?" Elke bal krijgt een streepje op een scorelijst. Vandaag blijft Oskar steken op 26. Op de vraag hoe het komt dat hij zo slank blijft, lacht hij: "Ik eet vier keer per week groenten en verder loop ik veel." En weer verdwijnt er een bitterbal in zijn lachende mond.
Ook Wim Fontijn van Weesper horecaslagerij Fontijn schuift deze zondagmiddag aan bij Aaltje. De man achter de Ome Cees-bitterbal is zijn vader Cees. Fontijn: "Wij zijn een echte slagersfamilie, al vanaf 1890. We waren op zoek naar een betere bitterbal dan die we bij producenten inkochten en zo kwam het oude familierecept weer tevoorschijn.
Gijs Numan reageert laconiek op het niet doorgaan van de wedstrijd: "Ach, je kunt niet altijd scoren. Andere initiatieven zoals haring happen waren wel een succes. Volgende week starten we op zondagmiddag met de 'open microfoon' waarbij jong talent zich laat horen. Lijkt mij erg leuk en ach zo blijven we bezig. Als het maar gezellig is."