Op uitnodiging van sponsor Shimano zijn Vincent en Tycho voor drie weken op trainingskamp in Japan met Cees Vente.
Op uitnodiging van sponsor Shimano zijn Vincent en Tycho voor drie weken op trainingskamp in Japan met Cees Vente.

Muda's via achterdeur toch naar Spelen Rio?

WEESP - Vincent en Tycho Muda proberen toch in de lichte mannen dubbeltwee de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te bereiken. De uit Weesp afkomstige roeitweeling kan onder andere rekenen op de coaching van de meest succesvolle Nederlandse roeier aller tijden, Nico Rienks.

Op dit moment zijn de Muda's in Japan voor een trainingskamp. Hoe anders stond het ervoor toen vorig jaar duidelijk werd dat ze komende zomer niet mee mochten met de lichte mannen vier zonder, het nummer waarmee ze in Londen de Olympische finale haalden. Woest waren de Muda's. De roeibond wilde de eigenzinnige tweeling er deze keer niet bij hebben. Vincent werd wel aangewezen voor Rio, maar hij besloot solidair te zijn met zijn broer Tycho en trok zich terug.

Kriebelen
Natuurlijk kwam meteen het idee ter sprake om dan maar via de achterdeur te proberen de Olympische Spelen te bereiken: samen in de lichte mannen dubbeltwee. Aanvankelijk wilden de Muda's daar niet aan. "Maar na een aantal weken tobben begon het alweer te kriebelen. En hoe mooi is het dan te merken dat zo veel mensen graag nog een keer met ze in zee willen. Zowel NOC*NSF als de KNRB heeft hun plannen inmiddels goedgekeurd", staat op de website van de roeitweeling.

"Vaak genoeg gingen wij een stukje peddelen in een dubbeltwee voor de afwisseling. Genoeg coaches hebben meerdere malen tegen ons gezegd dat wij wel gevoel hebben voor dat nummer. Voor ons is dat genoeg reden om de uitdaging aan te gaan en er keihard voor te gaan."

De wereldbeker-wedstrijden in Italiƫ zijn een belangrijke test

Tweevoudig Olympisch kampioen Nico Rienks, die in 1988 zelf goud won in de dubbeltwee in 1988 en in 1996 nogmaals goud won in de Holland Acht, durft het avontuur met de Muda's wel aan. Met Henk-Jan van Zwolle, ook goud in de Holland Acht in 1996, en voormalig Nederlands kampioen Cees Vente vormt hij het begeleidingsteam. Een van hun belangrijkste taken is om de rust erin te houden. De wereldbekerwedstrijden in april in Italiƫ zijn een belangrijke test. Om naar Rio te mogen, moeten de Muda's daar goed presteren en uiteindelijk ook de zege krijgen van het NOC*NSF.

Gas op de lolly
Aan het zelfvertrouwen van de oud-Weespers zal het niet liggen. "Dat wij naar Rio de Janeiro willen staat als een paal boven water en wij hebben nog ruimschoots de tijd om iedereen ervan te overtuigen dat wij ook hard kunnen roeien met twee riemen! Dus: gas op die lolly!"