Nog nooit zo veel vergunningen verstrekt, maar de markt is leger dan ooit.
Nog nooit zo veel vergunningen verstrekt, maar de markt is leger dan ooit. Foto: Marieke van Veen

Laatste tijd een opvallend karige weekmarkt

WEESP - De weekmarkt op dinsdag in de Nieuwstraat biedt de laatste tijd een wat trieste aanblik. Tussen de kramen zijn veel lege plekken en op sommige stukken zijn meerdere kramen achter elkaar onbemand. En dat terwijl er juist meer standplaatsvergunningen verstrekt zijn. We vroegen marktmeester Paul Grijpink om een verklaring.

door Marieke van Veen

Grijpink erkent dat de markten van afgelopen dinsdagen buitengewoon kaal waren, maar maakt zich niet direct zorgen. De ambtenaar wijt de huidige situatie aan een samenloop van verwachte en onverwachte omstandigheden.

'Als het vriest gaan de bloemen naar de knoppen'

Gisteren lieten acht van de drieëndertig vergunninghouders verstek gaan en waren de vier meeloopplekken ook niet opgevuld. Daarnaast loopt het aantal standwerkers terug, dat is wel een tendens.

Uiteenlopende oorzaken
"Januari, een sterfgeval in de familie, ziek, de winterse kou..." Grijpink somt zo wat oorzaken op. Van de meeste afwezige vergunninghouders weet hij waarom ze er de afgelopen weken niet waren, maar soms komt hij er ook pas 's ochtends achter dat iemand niet is komen opdagen. "Financieel maakt het voor de gemeente Weesp niet uit. Wij krijgen evengoed ons geld. Maar we zijn er natuurlijk niet blij mee, want we willen graag elke week een mooie markt."

Januari
Een deel van het probleem is te wijten aan de maand januari. Dat is voor de meeste ondernemers sowieso een slechte maand, omdat de consument na de dure feestdagen zijn hand op de knip houdt. Als het dan ook nog eens koud is, haakt een marktkoopman soms af. Grijpink: "Voor bijvoorbeeld de bloemenman is dat logisch. Als het vriest, gaat zijn koopwaar naar de knoppen. Maar dat betekent wel dat wij bij temperaturen onder nul meteen een paar kramen minder hebben. Ook de aardappelboer laat vanwege de kou verstek gaan. Anderen - zoals de groenteboeren - zorgen met antivorstverwarming dat hun verkoop door kan gaan. Maar dat bepaalt elke ondernemer zelf, niet iedereen kan daarin investeren."

Niet flexibel
De lege plekken opvullen met 'gastverkopers' klinkt als een oplossing, maar zo gemakkelijk is dat niet. "Over de samenstelling van de markt staan afspraken op papier. Uit branchebescherming en ook omdat we de bezoekers een gevarieerde markt willen bieden. Het gevolg daarvan is wel dat we die lege plekken van de bloemenman niet zomaar kunnen opvullen met bijvoorbeeld damesmode. Door die afspraken kunnen we daar niet flexibel in zijn."

Vertrouwen
De marktmeester maakt zich zogezegd geen zorgen: "Het is nu wat karig, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we van het voorjaar elke dinsdag weer een leuke markt hebben."