Landscroon aan de Korte Muiderweg ligt er vervallen bij.
Landscroon aan de Korte Muiderweg ligt er vervallen bij. Foto: Christian Pfeiffer

Plannen in de maak voor
crematorium Landscroon

WEESP - Landscroon is in beeld als locatie voor een Weesper crematorium. Terwijl de gemeente Landscroon met rust wilde laten, zien andere partijen juist volop kansen in de vervallen begraafplaats. En die ideeën vindt wethouder Eijking zo gek nog niet, al vindt hij het nog te vroeg om inhoudelijk te reageren.

door Marieke van Veen

Het waren Aukje en Gjalt Zondergeld die contact zochten met Robert Rutgers van uitvaartverzorging ABC - UZ uit Weesp. Het schrijversechtpaar (ze schreven samen 'De Geschiedenis van Weesp - deel 2') heeft veel kennis van de historie van Weesp en probeert er op verschillende manieren voor te zorgen dat het cultureel erfgoed van Weesp bewaard blijft of liever nog: versterkt wordt.

Landscroon aan de Korte Muiderweg ligt er vervallen bij. Er worden geen graven meer uitgegeven en het onderhoud is minimaal. Het overgrote deel van de begravingen en bijzettingen vindt plaats op Carspelhof aan de Utrechtseweg. Hier zijn ook diverse mogelijkheden voor crematie-as, zoals een strooiveld en een urnenmuur. En uitvaartverzorgers Myosotis en Van Vuure (voorheen Nieuwhof) hebben op Carspelhof een uitvaartcentrum. Voor Myosotis was het dan ook niet meer dan logisch dat Carspelhof de meest geschikte locatie voor een Weesper crematorium zou zijn.

Daar is het echtpaar Zondergeld het totaal niet mee eens. Zij zijn een voorstander van het omdraaien van de rollen: maak van Landscroon de hoofdbegraafplaats van Weesp. Mét een klein crematorium, want daarvan kan de renovatie gefinancierd worden. Aukje Zondergeld-Hamer zet in een brief aan deze krant de achterliggende redenen uiteen. De historie: "Je vindt er onder meer de familiegraven vande burgemeesters Peelen en Schimmel en leden van de familie Van Houten." De centrale ligging: zeker in combinatie met de toekomstige woningbouw in de Bloemendalerpolder. En dan nog dit: Landscroon is bereikbaar met het openbaar vervoer en Carspelhof niet.

Uitvaartverzorger Robert Rutgers van ABC - UZ is met een projectgroep bezig de plannen uit te werken. Hij voorziet "een grote meerwaarde voor Weesp" en hoopt de plannen binnenkort aan de gemeente te mogen toelichten.