Maarten Hennis en Arend Edel van Niet Schieten!
Maarten Hennis en Arend Edel van Niet Schieten! Foto: Bernice van Wissen

'Bestaan wij ook al 25 jaar? Vandaar die midlifecrisis'

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en gaat op deze plek op zoek naar verhalen waarin het getal 25 een centrale rol inneemt. Deze week de cabaretgroep Niet Schieten! In 1991 besloten de drie basketbalvrienden uit Weesp met hun grappen de planken op te gaan.

door Marieke van Veen

"Toen jullie belden dat we 25 jaar bestonden, konden - nee, wilden - we dat in eerste instantie niet eens geloven. Zo oud zijn wij namelijk helemaal niet! Maar inderdaad: als we gaan terugrekenen komen wij ook op 1991 uit. Dat verklaart wel die midlifecrisis."

Arend Edel en Maarten Hennis waren vorige week te gast in de studio van Radio Weesp. Zonder Erik Jobben, want die maakt sinds een jaar of vier geen deel meer uit van Niet Schieten!. Er werden herinneringen opgehaald aan hoe het allemaal begon: "We zaten in hetzelfde basketbalteam, maar zaten meer op de bank dan we speelden. En als we er al dan in mochten, schreeuwde de coach: Niet schieten! Gewoon overspelen! Op de bank maakten we de hele tijd grappen, we vulden elkaar goed aan qua humor. En toen we een keer op een feestavond een sketch deden, wist de coach het zeker: stop met basketballen en richt jullie focus op het theater."

Radio Weesp
Het trio was in die tijd ook geregeld te horen op Radio Weesp. "Fred Nieberg verzorgde vanuit de City een Politiek Café. Eens per maand mochten wij daar een liedje ten gehore brengen. Erg leuk." De drie jongemannen werkten hun eerste grote programma uit: 'Natongen in de foyer'. De première was op 12 december 1992 in, waar kan het ook anders, de City of Wesopa. Al snel werd de groep geboekt voor voorstellingen door het hele land. In 1994 wonnen ze de tweede prijs in het Amsterdams Kleinkunst Festival en in datzelfde jaar ook de jury- en publieksprijs van het Cameretten Festival.

In hoeveel grote zalen ze ook al gestaan hebben, in Weesp spelen blijft spannend: "Vooral omdat het dan meestal om een try-out gaat", verklaart Edel. "Een nieuwe voorstelling is altijd eng om te spelen. Eigenlijk ga ik dan liever in Limburg op mijn bek dan hier in Weesp waar ik iedereen de volgende dag op straat tegenkom. Maarten woont tegenwoordig in Noordwijk, die heeft daar toch minder last van."

Midlifecrisis
De huidige voorstelling, 'Kusje erop', is de veertiende show van Niet Schieten! Erik Jobben - sinds kort directeur van Podiumorganisatie Haarlemmermeer - speelt weliswaar niet meer, maar schrijft en denkt nog wel steeds mee. Volgens Maarten is hun laatste voorstelling de beste tot nu toe. "We gaan - aangestuurd door een midlifecrisis - op zoek naar de helden van vroeger. Zo'n thema komt op deze leeftijd voor ons heel dichtbij. Neem Arend, die is al in de 50. Ik ben zelf nog maar een middenveertiger, maar ik snap zijn gevoelens wel." Arend: "Maarten, doe normaal man. Jij bent 48, ik 50. We schelen maar twee jaar!"