Het oude kunstgrasveld werd strook voor strook weggehaald.
Het oude kunstgrasveld werd strook voor strook weggehaald. Foto: Hans Peijs

FC Weesp verder op kunstgras Excelsior

WEESP - Eerder dan verwacht moest het kunstgras van het tweede veld van FC Weesp worden vervangen. Gelukkig kon het oude veld van Excelsior op de kop worden getikt. "Dat toonde niet goed meer op tv, maar voor ons is dat geen probleem."

door Sjoerd Stoop

De staat van het veld werd de afgelopen maanden steeds slechter. "Er waren zelfs plekken waar al stukken van de mat los lagen. Dat gaat ten koste van de veiligheid", vertelt beheerder Peter Tijnagel.
Waarom moest het kunstgras worden vervangen?
"De staat van het veld was erg slecht. De kunstgrasmat was op meerdere plekken versleten. Vooral rond de doelen waren er veel versleten plekken, maar ook op andere plekken van het veld was het kunstgras aangetast. Dat komt omdat het veld er al lang ligt en omdat er vaak op gespeeld wordt. Er moest echt wat aan gedaan worden."

Best een grote klus...
"We hebben heel erg hard gewerkt. Het vervangen van het kunstgras was een zware, maar bovenal langdurige klus. Er werd elke dag wel gewerkt op en rond onze velden. De afgelopen weken hebben we gewerkt met een noodrooster, zodat alle teams wel gewoon konden voetballen. Dat was best passen en meten."

Het veld was eerder afgeschreven dan verwacht, waardoor er al eerder geld op tafel moest om het kunstgras te vervangen. Hoe kan dat?
"We hebben gekeken of we andere maatregelen konden nemen om de levensduur van het veld te verlengen. Her en der hadden we nog wel wat kunnen repareren, maar we moesten toch besluiten om het hele veld te vervangen. We hadden gehoopt langer met het veld te doen, maar het was gewoon op."

Wat kost dat kunstgrasveld nou?
"Het kost wel wat, maar we hebben samen met de gemeente gekeken hoe we het veld goed, maar ook goedkoop konden vervangen. De gemeente heeft daar erg haar best voor gedaan. Een kunstgrasaannemer bleek nog een tweedehands veld te hebben, van profclub Excelsior. Daar hebben ze maar een jaar op gevoetbald. Het veld moest worden vervangen omdat je op tv twee grote verkleurde banen zag. Dat is voor ons geen enkel probleem."

Hoe lang kan FC Weesp nu weer voort?
"Het hangt er sterk van af hoe vaak en hoe lang er straks op gevoetbald wordt, maar we verwachten zeker zeven à acht jaar verder te kunnen met het veld. Maar dan hebben we het alleen over het tweede veld. We hebben op een ander veld ook het een en ander moeten repareren de afgelopen weken. Dat veld zal op korte termijn ook geheel vervangen moeten worden."