Afbeelding

Parenclub

Jan: "Met Jan."
Stefan: "Jan, mijn pinpas is gebroken en ik..."
Jan: "Kan ik je zo even terugbellen? Het komt even niet goed uit nu. Bel je over uurtje terug."
Drie uur later. Jan: "Sorry… ik had iemand op bezoek die wilde met mij praten of ik interesse heb om met een jazztrio elke eerste zondagavond van de maand te spelen in een nachtclubachtige setting in een parenclub."
Stefan: "Parenclub? Hier in Weesp?"
Jan: "Nee, niet de Fata Morgana, het is een parenclub in Zandvoort. Ik stond er in eerste instantie niet onwelwillend tegenover."
Stefan: Maar…?"
Jan: "Reiskosten, saté van de haas, twee consumptiebonnen en een beregezellige avond volgens Guus, de bedrijfsleider."
Stefan: "Dus je doet het..."
Jan: "Nou, ik heb Guus gezegd dat ik nog even moet overleggen met m'n trio. Maar je pinpas...?"
Stefan: "...gebroken. Kan ik 50 euro lenen was de vraag."
Jan: "Zucht…"
Stefan: "Zucht...?"
Jan: "Nou, omdat mijn auto voor 1300 euro gerepareerd moet worden en ik zucht even omdat ik net in de krant lees dat ik als popmuzikant 9000 euro per jaar verdien, wat voor een kunstenaar dan weer heel veel is. De economie trekt aan, dus de regering heeft nu 2 miljoen uitgetrokken om de kunstenaars te ondersteunen."
Stefan: "Dat is toch mooi?!"
Jan: "Nou, het voelt als een luchtspiegeling in de woestijn. Het gaat om 104.000 kunstenaars, dus dat komt neer op zo'n 19 euro per persoon per jaar!"
Stefan: "Dus die reiskosten, saté van de haas, twee consumptiebonnen en een beregezellige avond is in dat licht een redelijk lucratieve schnabbel. Misschien kun je ook nog even een balletje opgooien bij de Fata Morgana, dat is hier om de hoek, aan de A1, daar kun je met de fiets heen!"
Jan: "Nou, dat dacht ik niet. Met de fiets kom je er niet en het is met die wegwerkzaamheden daar tegenwoordig met de auto heel lastig te bereiken. Maar goed, zucht, ik heb geen 50 euro cash voor je, maar ik kan wel vanavond anderhalf uur bij je thuis komen optreden. Zorg jij voor saté van de haas, twee consumptiebonnen... en ik beloof je dat het een beregezellige avond wordt!"
Stefan: "Ik snap je zuchten, soms is het leven als een fata morgana… Maar we houden vol."
Jan: "We houden vol."