Tijdens de opening van het Repair Café Eemnes in 2014.
Tijdens de opening van het Repair Café Eemnes in 2014. Foto: Bob Awick

'Zelf je kapotte spullen maken geeft een kick'

WEESP - Als het aan Herma Kleve van Versa Welzijn ligt, wordt Repair Café Weesp net zo'n groot succes als overal in het land. Met een feestelijke opening gaat zaterdag 25 maart Repair Café Weesp van start: van 10.00 tot 13.00 uur in de Wintertuin.

door Ruth van Kessel

In het Repair Café worden mensen uitgenodigd om zelf hun kapotte kleinhuishoudelijke apparatuur, verstelwerk of fietsen te repareren met hulp van deskundige vrijwilligers. Lukt een knoop aanzetten niet meer omdat je de draad niet in de naald krijgt of krijg je je koffiezetapparaat niet meer aan de praat? Tijdens het Repair Café ga je er samen met een vrijwilliger mee aan de slag. Herma van Kleve is de organisator vanuit Versa Welzijn: "De uitgangspunten zijn heel eenvoudig: door de reparaties worden er minder spullen weggegooid, je leert van elkaars vaardigheden, maar bovenal geeft het een enorme voldoening om iets wat kapot was weer te repareren. Voor mij is het geslaagd als zowel de bezoeker als de vrijwilliger met een kick naar huis gaat. Met het gevoel: dit hebben we toch maar mooi met elkaar gefikst."

Ontmoeten
Het was een vrijwilliger die vorig jaar het idee opperde voor een eigen Repair Café in Weesp. Het fenomeen is sinds 2009 succesvol uitgerold door Martine Postma en kent inmiddels 850 locaties in twintig landen. De Amsterdamse Postma zet zich met de Repair Cafés in voor duurzaamheid op lokaal niveau en behoud van reparatiekennis. Kleve: "Het Repair Café geeft tegengas aan de weggooimaatschappij. Maar de reden dat wij als Versa Welzijn het idee meteen omarmden is het gegeven dat een Repair Café natuurlijk ook een fantastische manier is om elkaar te ontmoeten. Van jong tot oud, je kunt van elkaar leren en samen plezier beleven aan het resultaat. Maar ook als je niets te repareren hebt ben je welkom om langs te komen, al is het alleen voor een bak koffie en de gezelligheid." Het Repair Café is voor alle leeftijden en gratis toegankelijk; alleen voor materiaalkosten wordt een bijdrage gevraagd.

Handige vrijwilligers gezocht
Repair Café Weesp zoekt mensen die mee willen helpen. Beschik je over twee rechterhanden op een bepaald gebied, ben je handig met computers of in het repareren van meubels? Kleve: "Sluit je dan bij ons aan en dan zorgen we met elkaar dat het Repair Café ook in Weesp een succes wordt." Ook gereedschap, schroeven, naaigerei en allerhande klusmateriaal is van harte welkom. Meedoen? Stuur een mail naar hkleve@versawelzijn.nl. Vooralsnog wordt het Repair Café vijf keer per jaar georganiseerd.