Edwin Bredius (midden) als Stadsprins. Links adjudant Erwin Woldendorp, rechts de jeugdprins.
Edwin Bredius (midden) als Stadsprins. Links adjudant Erwin Woldendorp, rechts de jeugdprins. Foto: Herman Hermsen

'Om eerlijk te zijn heb ik helemaal niks met carnaval'

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en gaat op deze plek op zoek naar verhalen waarin het getal 25 een centrale rol inneemt. Deze week praten we vanwege het naderende carnaval met gossipverslaggever Edwin Bredius. In het seizoen 1991/1992 was hij de Stadsprins. Met frisse tegenzin blikt hij hier op terug. Hij praat liever over zijn werk, zoals zijn ontmoeting met George Clooney.

door Marieke van Veen

De Weesper Moppen waren in 1991 nog een bloeiende vereniging. Vorig jaar ging onder meer vanwege ledenterugloop de stekker eruit, maar onlangs is besloten een doorstart te maken. Er wordt dus toch weer gewoon carnaval gevierd in Weesp, maar dan wel zonder Edwin Bredius. "Om eerlijk te zijn heb ik helemaal niks met carnaval", bekent hij.

Toch was jij in '91/'92 de stadsprins?
"Dat had vooral te maken met mijn toenmalige relatie. Toen die relatie uitging, kwam er ook meteen een einde aan mijn korte tijd bij De Weesper Moppen. Het ware grote, drukbezochte feestavonden in die tijd en hoewel ik best van gezelligheid hou, heb ik het als slopend ervaren. Het is van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en dat een paar dagen achter elkaar. Ik was he-le-maal kapot."

Geen carnaval meer voor jou dus. Ook geen dagje Limburg?
"Ik mag die dagen graag de televisie even op TV Limburg zetten, want ik vind het wel een heel fascinerend feest. Die mensen gaan daar helemaal los. Ze zetten er alles voor opzij en sparen er het hele jaar voor. Maar ik hoef er niet tussen te staan. Carnaval is gewoon niet zo aan mij besteed."

Wat is dan jouw favoriete feest?
"Dat is zonder twijfel kerst. Daar kan ik zo ontzettend van genieten. Dat vieren we altijd met ons gezin en onze ouders. Er hangt altijd een aparte sfeer rond die kerstdagen, je bent echt samen. Hoewel ik nooit helemaal vrij ben natuurlijk. Mijn werk blijft altijd doorgaan, het stopt nooit helemaal. Maar rond kerst staat het wel op een lager pitje, want ook Bekende Nederlanders trekken zich die dagen het liefst een beetje terug."

Nog bijzondere dingen meegemaakt?
"Vorige week heb ik George Clooney ontmoet in Amsterdam. Hij woonde namens zijn mensenrechtenorganisatie Not On Our Watch het Postcode Loterij Goed Geld Gala bij. Dat zijn de leuke dingen natuurlijk. Aardige man en vooral zo gewoon. Je zou bij wijze van spreken zo een biertje met hem doen in de kroeg."
George Clooney en Edwin Bredius.
Foto: Edwin Smulders

George Clooney en Edwin Bredius tijdens het Goed Geld Gala