Vorig jaar organiseerde buurtpanel Hogewey ook al een burendag. Op 19 maart is er weer een burendag in deze wijk.
Vorig jaar organiseerde buurtpanel Hogewey ook al een burendag. Op 19 maart is er weer een burendag in deze wijk. Foto: Gerard Mateman

Een jaar buurtpanels: werkt het een beetje?

WEESP - Zijn de buurtpanels de nieuwe wijkoverleggen? Of is de filosofie achter buurtpanels anders en waarom zouden ze beter werken dan de oude manier van burgerparticipatie? Het WeesperNieuws stuit op gevoelens van spijt, maar ook op daadkracht en veel initiatieven.

door Ruth van Kessel

Met ingang van vorig jaar werden de oude wijkoverleggen opgeheven en daarvoor in de plaats kwamen de buurtpanels, verdeeld over drie gebieden: Hogewey en Noord-West, centrum en buitengebieden en het gebied Zuid en Aetsveld. Tweemaal per jaar nodigt de gemeente buurtbewoners uit om deel te nemen aan de zogenaamde grote plenaire buurtpanels om daar de issues die spelen in een wijk aan te geven. Van daaruit wordt een prioriteitenlijstje opgesteld en gaan werkgroepen met de projecten aan de slag. Bij de buurtpanels schuiven standaard een wethouder, Ymere, GAD, de wijkagent en Versa Welzijn aan.

Oude wijn in nieuwe zakken?
Tot zover dus eigenlijk niets nieuws. Nog steeds worden er schouwrondjes door de wijk gemaakt en worden er wensen uitgesproken voor verbetering en verfraaiing. Het grote knelpunt in de vroegere wijkoverleggen was het gebrek aan communicatie tussen de bewoners, de gemeente en de professionele organisaties. Waarom zou dat onder de noemer buurtpanel beter verlopen? Ook beschikten de wijkoverleggen in tegenstelling tot de buurtpanels over een eigen budget. Nel Mateman was jarenlang voorzitter van wijkoverleg Hogewey, nu voert ze de commissie 'sociale activiteiten en jeugd' aan in buurtpanel Hogewey en Noord-West. Mateman: "De samenwerking is nu vele malen beter. Dat komt door een betere coördinatie vanuit de gemeente en ook omdat de wethouders zelf betrokken zijn. Bij ons schuift elke drie maanden wethouder Astrid Heijstee aan en je merkt dat er wat met de onderwerpen wordt gedaan. Dat stemt positief."

Stef Braamhaar maakte tot voor kort namens Versa Welzijn deel uit van de Stuurgroep Buurtpanels Weesp. Hij ziet een kanteling in het denken van mensen: "Burgerparticipatie begint voorzichtig wortel te schieten. Was het voorheen snel een wijzen naar de gemeente in de trant van 'waarom is er nog niets aan het probleem gedaan?', nu is het meer een 'hoe kunnen we met elkaar wat aan het probleem doen. Het idee dat je samen verantwoordelijk bent voor een prettige samenleving lijkt goed door te dringen. Het is dus aan de bewoners, de professionele organisaties en de gemeente om de issues aan te pakken. Wat mij het meest aangenaam treft is de korte lijnen – je zit met elkaar om tafel in de werkgroepen – en de verantwoording die wordt afgelegd als een probleem niet kan worden opgelost." Zonder meteen de vlag te willen uithangen is hij optimistisch gestemd: "Deze werkwijze is innovatief. Een issue wordt opgepakt of om redenen afgevoerd. Dan is het ook duidelijk. Heel prettig is het ook dat er steeds weer nieuwe gezichten opduiken in de buurtpanels: een bewoner wil iets, gaat er met anderen mee aan de slag en als het klaar is, is het klaar. Dat houdt de boel fris en dynamisch."

Praktijk
De animo van Weespers voor de buurtpanels lijkt groot. In verslagen van de bijeenkomsten is een veelheid aan issues die spelen in een wijk te lezen. Een aantal praktische zaken, zoals het opknappen van bankjes in Hogewey en Aetsveld wordt samen met bewoners opgepakt, bij veel andere zaken is het een constatering van het probleem en een uitleg van de professionele organisaties waarom er niets aan kan worden gedaan. Wijkbewoonster Pauline Knaven van buurtpanel Zuid en Aetsveld richtte een werkgroep eenzame ouderen op. Knaven: "Samen met de gemeente en Versa hebben we bedacht eerst de bereikbare ouderen te benaderen in de hoop dat we via hen de eenzame mensen kunnen vinden. We organiseerden vorige week een high tea waar zes dames op afkwamen. Het was gezellig en een goede eerste stap. Nu hopen dat we een volgende stap kunnen maken." Ineke Sliggers en Mia Neyman betreuren het dat de budgetten zijn afgeschaft. Voor wijkoverleg Hogewey konden zij hiermee in het verleden succesvolle uitjes en activiteiten organiseren. Hun vroegere voorzitter Nel mateman voorziet geen problemen: "Met weinig middelen kun je ook veel bereiken. Zo was de burendag in Hogewey afgelopen november een groot succes. Het is een uitdaging om met weinig middelen samen iets neer te zetten." De gemeente onderstreept deze werkwijze."Per wijk een zak geld naar eigen inzicht uit mogen geven is niet meer van deze tijd. Nu kijk je eerst wat er nodig is en beoordeel je per project waar de financiën vandaan moeten komen, welke professionele organisatie daarin een rol speelt en hoe je de kosten met elkaar binnen de perken houdt. De buurtpanels werken organisch en omdat bewoners actief meedoen, lijkt het aan te slaan in Weesp."

'Niet meer wijzen naar de gemeente, maar samen aan de slag'