Uitvaartverzorger Robert Rutgers kijkt met een frisse blik naar Landscroon.
Uitvaartverzorger Robert Rutgers kijkt met een frisse blik naar Landscroon. Foto: Christian Pfeiffer

'Ik hoop dat onze ideeën voor Landscroon een kans krijgen'

WEESP - Het WeesperNieuws meldde vorige week al dat er partijen zijn die achter de schermen bezig zijn om begraafplaats Landscroon te reactiveren en indien mogelijk uit te breiden met een crematorium en aula. Deze week geeft Robert Rutgers van ABC Uitvaartzorg uit Weesp een uitgebreidere toelichting.

door Marieke van Veen

Waar komt dit zo opeens vandaan?
"Ik ben in gesprek met Aukje en Gjalt Zondergeld, het schrijverspaar dat enorm veel weet van de geschiedenis van Weesp. Zij zouden vanuit historisch perspectief graag zien dat Landscroon wordt opgeknapt. Hier liggen vele notabelen van Weesp begraven, zoals burgemeesters en leden van de familie Van Houten. Allemaal mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Weesp. Aangezien de focus bij anderen op Carspelhof ligt, zochten Aukje en Gjalt een uitvaartverzorger die met een frisse blik naar Landscroon wilde kijken. We kwamen er achter dat onze ideeën op een lijn zitten en zijn een projectgroep gestart om te kijken of we tot uitvoering kunnen komen."

Wat is precies het plan?
"Dat bestaat uit twee delen. In eerste instantie richten we ons op het reactiveren van Landscroon. De ideeën die we hiervoor hebben komen grotendeels uit het Masterplan Begraafplaatsen, dat eerder door de politiek terzijde is geschoven maar waar wij wel in geloven. Het idee is om een beheerstichting in het leven te roepen voor het (achterstallig) onderhoud. Ook willen we de begraafplaats voorzien van een sanitairgebouw, eventueel in combinatie met een uitleenpunt voor tuingereedschap. En we hebben plannen voor een gedenkpark."

Wat is dat, een gedenkpark?
"Een plek waar mensen hun overleden dierbaren kunnen herdenken, ook als deze overledenen niet (meer) op Landscroon begraven liggen. Een plek waar je bij gebrek aan een graf een monumentje kunt plaatsen, zodat je toch een plek hebt om naar toe te gaan. Een plek waar je grafstenen kunt neerzetten van graven die geruimd worden, zodat er toch iets tastbaars overblijft. De mogelijkheden zijn eindeloos."

En dat plan voor een crematorium?
"Dat maakt onderdeel uit van deel 2, met als streefdatum realisatie voor eind jaar 2020. Eerst moet Landscroon worden opgeknapt en weer echt in bedrijf zijn. Als dat allemaal gebeurd is, en dat zou eind 2017 klaar kunnen zijn, kunnen we starten met uitbreiding van de uitvaartfaciliteiten. Denk aan een kleinschalig crematorium met een aula. De beste plek hiervoor zou zijn achterin het terrein aan de kant van de Vecht. Overledenen zouden dan ook per boot naar hun laatste rustplaats kunnen komen. Vanaf de weg zie je het gebouw niet, het statige vooraanzicht blijft intact."

'Een gedenkpark waar iedereen kan komen om te herdenken'

Wat verstaat u onder kleinschalig?
"Wij gaan de eerste jaren uit van zo'n 126 crematies per jaar. Dat is gebaseerd op een rekensom: van de 18.000 Weespers overlijdt er jaarlijks 1% waarvan 70% voor cremeren kiest. Dat kan wat toenemen omdat de bevolking van Weesp groeit en ook het sterftecijfer wat stijgt. En cremeren wordt ook steeds populairder natuurlijk. Het getal 126 is gebaseerd op de bevolking van Weesp, maar het kan voorkomen dat iemand uit Almere de wens heeft in Weesp gecremeerd te worden. Dat weiger je dan niet natuurlijk, maar ik denk niet dat het vaak zal voorkomen. Mensen kiezen toch het liefst voor hun eigen woonplaats, vandaar ook dat ik vind dat Weesp een klein crematorium zou moeten hebben. Overigens kan de gemeente Weesp zelf een bovengrens aan het aantal crematies bepalen, aan de hand van milieuvoorschriften etc."

Wat zouden de gevolgen voor direct omwonenden zijn?
"Zoals gezegd zou het crematorium achterop het terrein komen te liggen. Het gebouw zelf hoeft niet hoger dan drie meter te worden, de pijp zou daar dan nog 50 centimeter boven uitsteken. Een crematie-oven is voorzien van een uitgekiend filter- en koelsysteem dat ervoor zorgt dat de lucht gezuiverd wordt. De rook die uit de pijp komt is nauwelijks waarneembaar en geurloos. Ik ben nog bezig om omwonenden te informeren, maar als er buurtbewoners zijn die ook informatie willen of bezwaren kenbaar willen maken, dan kunnen zij gratis bellen met 0800-9123. Ik ga graag met ze in gesprek. Ook met mensen die mee willen denken trouwens, of aanvullende ideeën hebben."

Wie gaat het crematorium betalen?
"Onze voorkeur gaat uit naar het oprichten van een coöperatie. Ik zou het liefst samenwerken met de andere uitvaartondernemers in Weesp, want die zie ik als collega's en niet als concurrenten. Ik ga ze benaderen nadat ik 8 februari de wethouder heb gesproken, want dan weet ik hoe hij hier tegenover staat. Maar een samenwerking met andere ondernemers is ook mogelijk, denk aan horeca."

Hoe groot acht u de kans van slagen?
"Ik zie echt een meerwaarde voor Weesp. Landscroon ligt, zeker als de woonwijk Bloemendalerpolder gebouwd is, op een goed bereikbare centrale plek en ook nog eens vlakbij het station. Als uitvaartverzorger hoor ik vaak hoe ontzettend jammer mensen het vinden dat cremeren in Weesp nog niet mogelijk is. Er moet nog veel gebeuren maar ik hoop dat onze ideeën een kans krijgen."