Burgemeester feliciteert Johan en Olga Zwaan.
Burgemeester feliciteert Johan en Olga Zwaan. Foto: Ruth van Kessel

Burgemeester verrast gouden echtpaar Zwaan

WEESP - Nietsvermoedend opende Johan Zwaan maandagmorgen de deur: daar stond onverwacht burgemeester Bas Jan van Bochove om het echtpaar feliciteren met hun gouden huwelijk. De trouwdatum was echter wel pas de dag erna: Johan Zwaan en Olga Hooijmaaijer traden op 2 februari 1966 in het huwelijk.

door Ruth van Kessel

De maandag begon feestelijk: boeketten werden bezorgd en kinderen, kleinkinderen en buren druppelden al vroeg binnen. Het was buurjongen Ruben die achter de overval zit. Vanaf dat hij kon lopen komt hij al bij de familie Zwaan over de vloer: "Ik wilde ze graag met een bezoek van de burgemeester verrassen. Om organisatorische redenen kon dat alleen vandaag en eigenlijk pakt dit surprisefeestje zo heel erg leuk uit."

De geboren Amsterdammer en rock&roller Johan viel in 1962 als een blok voor de Bussumse Olga. Met zijn bands de Rocking Boomers en later de Rocking Orions speelde Johan beslist een noot mee in de muziekwereld van de 60-er en 70-er jaren. In 1968 bracht het werk bij Drukkerij Ruitenbeek het stel naar Weesp. Later begon Johan een eigen drukkerij in Almere en mocht hij daar zelfs de, toen nog, koningin Beatrix ontvangen. Een trots wapenfeit. Olga zorgde intussen thuis voor hun zoons Edward en Harald. Als voetbalmoeder was zij actief bij FC Rapiditas. Ondanks dat de ziekte MS langzaam voor steeds meer beperkingen zorgde, bleef Olga de spil in het huis.

De hele middag was het een zoete inval bij familie Zwaan-Hooijmaaijer en werd de feestelijke dag afgesloten met een etentje. Johan: "Het was een complete overval, maar daarom des te meer een surprise!"