Wens: minder vluchtelingen naar regionale opvang Crailo

WEESP - De regioburgemeesters willen geen 1200 vluchtelingen meer opvangen in het regionale opvangcentrum Crailo in Hilversum, maar 600. Dit om maatschappelijk draagvlak te behouden. Voor Weesp heeft dat nog geen directe gevolgen.

"Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen in de regio uiterst serieus. Er bestaat zeker draagvlak voor de komst van vluchtelingen, maar we constateren ook dat de onrust en de zorgen over grootschalige opvang fors zijn toegenomen. Behoud van maatschappelijk draagvlak is voor ons essentieel, net als het zorgen voor een veilige leefomgeving voor iedereen", meldt burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum namens de zeven gemeenten in de regio. Vooral in Bussum neemt het verzet toe.

Het verzoek van de burgemeesters is overgebracht aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die beslist uiteindelijk. Broertjes vervolgt: "We blijven de komende maanden in gesprek met de bevolking, provincie en COA over hoe de opvang in de praktijk uitpakt. We zullen in een serie kleinschalige, buurtgebonden bijeenkomsten luisteren naar onze inwoners, met hen in gesprek gaan over thema's als veiligheid en leefbaarheid en de ideeën optekenen die inwoners hebben om een bijdrage te leveren aan de opvang."

De regioburgemeesters willen terug naar het plan voor kleinschalige opvang. Voor Weesp zijn er nog geen directe gevolgen, zo vertelde burgemeester Bas Jan van Bochove donderdag aan de gemeenteraad na vragen van de DSB. Maar dat wil niet zeggen dat die er ook niet komen. "In dit dossier kan dat elk moment veranderen." En ook dat is niet nieuw: de Weesper burgemeester heeft altijd al gezegd dat er elk moment van de dag een verzoek van het COA voor de opvang van vluchtelingen kan binnenkomen die de zaak ondersteboven gooit.