Entree van begraafplaats Carspelhof aan de Utrechtseweg.
Entree van begraafplaats Carspelhof aan de Utrechtseweg.

Myosotis: Grote vraagtekens bij haalbaarheid

WEESP - Een sympathiek plan, maar Charles Benschop van Myosotis zet grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de ideeën die Robert Rutgers van ABC-UZ en het echtpaar Zondergeld hebben voor Landscroon.

Benschop is geschrokken van de commotie die de plannen teweeg hebben gebracht. "Omdat het mensen naar mijn idee valse hoop geeft. Voor zover ik weet is het namelijk niet mogelijk om een crematorium te bouwen op begraafplaats Landscroon. De wetgeving vereist dat een crematorium op ten minste 100 meter afstand van woningen moet worden gesitueerd; dat ga je op Landscroon niet redden." Benschop heeft ook ernstige bedenkingen bij de financiële haalbaarheid.

Gevoelig
De uitvaartondernemer weet uit ervaring hoe gevoelig het onderwerp ligt. Hij heeft zelf een poging gedaan om een crematorium bij zijn uitvaartcentrum op Carspelhof te realiseren. Dat liep destijds stuk, onder meer door verzet uit de buurt. "Maar wij willen nog steeds graag. Als de gemeente eruit is en ja zegt tegen een crematorium, dan zijn wij er klaar voor."
Benschop kan zich wel voorstellen dat Gjalt en Aukje Zondergeld moeite hebben met de staat waarin Landscroon verkeert. "Maar dat kan ook anders opgelost worden. Daar is echt geen crematorium voor nodig. Het zou jammer zijn als het renovatiegedeelte van hun plannen in de prullenbak belandt, omdat het crematorium op die locatie niet haalbaar is. Ik wou dat ze mij hadden gebeld."

Hij zet nog steeds in op een crematorium op Carspelhof en hoopt dat het Landscroon-idee het nieuwe haalbaarheidsonderzoek niet negatief beïnvloedt.