Het oude artikel over de Weesper Elfstedenhelden.
Het oude artikel over de Weesper Elfstedenhelden.

1997: Tien Weespers reden de Elfstedentocht

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom elke week terug op nieuws uit het verleden. Deze week: de Weesper helden van de 15e Elfstedentocht in 1997.

Het zal toch niet zo zijn dat de tocht van 1997 de boeken in gaat als de allerlaatste Elfstedentocht ooit? Mocht dat onverhoopt wel zo zijn, dan schreven maar liefst tien inwoners van Weesp geschiedenis met hun dappere deelname aan de 'tocht der tochten'.

200 barre kilometers
Deze Weespers schaatsten zaterdag 5 januari 200 lange, barre en ijzige kilometers langs de bekende elf steden in Friesland: Ron den Hartog, Guus van der Lee, Frits Niewold, Dirk van Bolhuis, Maarten van Dongen, Bertus Lekkerkerker, Reier van der Meent en Peter, Clemens en Jan Galesloot.

Buiten westen
Het WeesperNieuws had in de krant van 14 januari 1991 een terugblik met drie van die tien bikkels. Guus van der Lee, die de tocht al eerder had verreden, zei toen: "Toen ik Dokkum inreed, moest ik gewoon even slikken. Mijn hart ging er sneller van kloppen. Zoveel mensen langs de kant, dat kun je je gewoon niet voorstellen. Je zou het kunnen vergelijken met een bomvol Thialf." Frits Niewold vertelde over de gevolgen van zijn late start, om 10.00 uur: "Daardoor heb ik vanaf Franeker in het donker moeten rijden. Het ging toen bovendien harder vriezen. Ik kon toen niet sneller dan 10 tot 15 kilometer per uur." Bertus Lekkerkerker toonde medelijden met de deelnemers die het niet haalden: "Ik heb ze zien liggen onder bruggen en in het riet. Ze waren te vermoeid om nog maar iets te doen. Sommigen waren compleet buiten westen."