Bovenop de nieuwe snelwegbrug over het kanaal. We kijken richting het aquaduct. Rechts de polder ten noorden van Weesp.
Bovenop de nieuwe snelwegbrug over het kanaal. We kijken richting het aquaduct. Rechts de polder ten noorden van Weesp. Foto's: André Verheul

Vrij baan langs Weesp

WEESP - Op zestien meter boven het Amsterdam-Rijnkanaal, bovenop de nieuwe brug, wordt hard gewerkt. We zien van alles: betonmolens, takelmachines, dik ingepakte werklieden en een kruiwagen met lekke band. Over zeven maanden rij je hier met de auto, alsof het nooit anders is geweest. Met van achter het stuur zicht op Weesp in de verte.

door André Verheul

We staan hier op uitnodiging van Rijkswaterstaat, zodat we kunnen zien hoe het vordert met het grootste infraproject van Nederland op dit moment: de weguitbreiding Almere Amsterdam Schiphol. In de richting van Weesp kijken we uit over de Gemeenschapspolder en de Bloemendalerpolder in de wetenschap dat daar in 2030 een wijk van 2750 woningen staat, aansluitend op een recreatiegebied. Recht voor ons staan de geluidsschermen er al, met links daarvan de brede plak asfalt voor de nieuwe twaalfbaans A1. De verbreding moet de doorstroming verbeteren. De truc zit 'm vooral in het scheiden van verkeersstromen. Wie van Almere naar Schiphol moet, kan straks op de A6 al de rijstrook kiezen naar de A9 en verder. Dat scheelt op de A1 in- en uitvoegen, oftewel de verkeersmanoeuvres die files veroorzaken. Rijkswaterstaat noemt dat "het wevende verkeer eruit halen." Dat doen ze ook op andere plekken en uiteraard in beide richtingen. Zo ontstaat een ingenieus geheel van rijstroken, spitsstroken, bruggen, viaducten en fly-overs. Om het verkeer van en naar de A9 vrij baan te geven, is die nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal nodig. In feite zijn het drie afzonderlijke bruggen vlak naast elkaar. Dat is omdat de snelweg hier een bocht maakt en dus een beetje schuin moet liggen. De snelweg is met 49 meter te breed om dat in één vlak te doen: er zou een hoogteverschil van een meter ontstaan. Nu is dat veel kleiner. Van binnen is het brugdek hol. Deze ruimte wordt benut voor inspectie en om - heel netjes - de kabels voor de wegsignalering in weg te werken.

28 augustus
De nieuwe kanaalbrug moet op 28 augustus beschikbaar zijn voor het verkeer, zo vernemen we. Diezelfde datum horen verderop bij de Vecht, waar het breedste aquaduct van Europa wordt gebouwd. Hier wordt zes dagen per week, 24 uur per dag gewerkt om de planning te halen. Er was tegenslag vanwege een lek in de bouwkuip. Met onderwaterbeton kon verder worden gebouwd. Dankzij de zachte winter wordt er nu volop beton gestort in een periode waarin dat niet gepland was. In totaal verdwijnt 57.000 kubieke meter beton in dit bouwwerk. Waar de snelweg straks onder de Vecht duikt, zien we de naam al staan: Vechtzicht. In mei van dit jaar verdwijnt de slinger aan het einde van de Korte Muiderweg (Weesperweg) en rijdt het lokale verkeer weer parallel aan de Vecht, over de snelweg-in-aanbouw, naar de kruising bij de nieuwe Spieringbrug.

Spoorbrug
Ook in mei wordt de vijftig meter hoge spoorbrug bij Muiderberg over de snelweg geplaatst, naast de huidige spoorbrug. Daar worden de betonnen vloer, de rails en de bovenleiding aangebracht. In de zomer wordt het bestaande spoorviaduct weggeschoven en kan de nieuwe brug op zijn plek worden geschoven. De overspanning van 255 meter zonder middensteunpunten, breed genoeg voor het nieuwe knooppunt Muiderberg, is de grootste ooit gemaakt.

De spoorbrug wordt in mei over de snelweg geplaatst.
Het storten van het beton bij het aquaduct is in volle gang.
Laswerk aan een van de vele schakels in het geheel.
Boven stroomt de Vecht, onder razen straks de auto's
De oostelijke ingang van aquaduct Vechtzicht.