Kai von Rosenberg voor zijn huis in Weesp.
Kai von Rosenberg voor zijn huis in Weesp. Foto: Marieke van Veen

'Als je jazz wilde studeren, moest je in Nederland zijn'

WEESP - Onze krant bestaat 25 jaar en zoekt daarom verhalen waarin het getal 25 een rol speelt. Dit keer de van oorsprong Duitse gitarist Kai von Rosenberg. Hij woont sinds 25 jaar in Nederland, de laatste jaren zowel in Weesp als Muiden.

door Marieke van Veen

Het was Peter van Moen Mooi Eten die ons deze '25-tip' gaf. Je komt er vaak?
"Vaak én graag. Ik pendel sinds een jaar of vier tussen Weesp en Muiden en sinds de opening van Moen vind ik Weesp nóg leuker."

Vanwaar dat pendelen?
"Met mijn vorige vrouw woonde ik in Muiden. Na onze scheiding ben ik er blijven wonen. Als mijn kinderen uit dat huwelijk er zijn, ben ik daar. Met mijn huidige partner en ons zoontje wonen we op de Achtergracht. Beide huizen zijn te klein om met z'n allen in te wonen. Dat klinkt misschien omslachtig, maar ik vind die afwisseling fijn. Hoewel ik niet uitsluit dat we over een paar jaar wel samen in één groter huis zitten."

Waarom kwam je 25 jaar geleden naar Nederland?
"Om te studeren aan het conservatorium, dat toen nog in Hilversum zat. In Duitsland waren ook wel muziekopleidingen, maar de afdeling jazz/lichte muziek van het Hilversumse conservatorium was internationaal vermaard."
In 1996 ben je afgestudeerd. Je had toen terug naar Berlijn kunnen gaan?
"Ja, maar ik had hier een netwerk in de muziek opgebouwd en werd bovendien verliefd op een Nederlandse vrouw. We kwamen in Muiden terecht, de Brederodelaan. Het Muiderslot ligt om de hoek. Hoewel Muiden een stad is, voelt het voor mij als een dorp. Ik kan nog steeds van Muiden genieten, maar ik merk dat ik het toch wel heel fijn vind dat Weesp zo veel goede voorzieningen heeft."

Waar voel je je het meest thuis?
"Ik voel me overal thuis, omdat ik me thuis voel in mezelf. Dat is niet altijd zo geweest. Ik heb flinke dalen gekend: mijn scheiding, een persoonlijke crisis... Ik moest echt met mezelf aan de slag. Confronterend, maar het heeft me ook veel gebracht. Ik ontdekte dat ik persoonlijke ontwikkeling een enorm boeiend onderwerp vind. Toen ik een paar jaar geleden de kans kreeg een opleiding personal coaching te volgen, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Vandaag de dag ben ik freelance coach én muzikant."

'Ik pendel al vier jaar heen en weer tussen Weesp en Muiden'

Wat is je favoriete stek in Weesp?
"Ik ga met mijn jongste zoontje graag naar de speelhoek van de bibliotheek. En ik vind de City of Wesopa een heerlijk theater. Daar kwam ik al voordat ik in Weesp kwam te wonen. Ik deed mee aan de jazzjamsessies van Thomas Posthuma en heb de organisatie nog een tijdje gedaan toen Thomas stopte. Toen de City dichtging voor de grote verbouwing kwam er een einde aan die sessies. Jammer, want ik zou graag weer eens in Weesp op de planken staan."

Waar kunnen we je dan wel zien?
"Met mijn eigen trio en kwartet en met andere, grotere bands treed ik op in het hele land. Van intieme optredens in cafés en radioconcerten in Het Bimhuis tot de grotere festivals met solisten als Ellen ten Damme."

Kai in actie op het U Jazz Festival.