Afbeelding

Witte zwanen...

Witte zwanen, zwarte zwanen. Aan dit liedje moet ik af en toe denken als ik het nieuws over vluchtelingen in Calais zie en de moddervlakte met waardeloze tentjes. De lezer weet hoe het liedje verder gaat: 'Wie mag er mee naar Engeland varen? Engeland is gesloten. De sleutel is gebroken.' Misschien moet dit liedje, vanwege de actualiteit, weer worden geleerd op de basisscholen? Trouwens...

Ook in Weesp zijn er witte zwanen en zwarte zwanen. Daarbij denk ik dan aan basisscholen. De zwarte school uit mijn straat is eenvoudigweg samengevoegd met een andere school. Resultaat: zwarte school verdwenen. De lezer weet dat in Weesp ook een vrijwel hagelwitte school staat. Enige tijd geleden kwam ik in de spreekkamer een paar hoogopgeleide ouders tegen. Ze hebben allebei een charmant tintje. Zonder duidelijke aanleiding komen we op het onderwerp waar ze zich zorgen over maken: de schoolkeuze van hun kind. Zij zijn op bezoek geweest op een school die zij te wit vinden. Hun kind willen ze daar niet naar school laten gaan. Het tintje van hun kind valt te veel uit de toon. Zo wit is die school in de ogen van deze ouders. Een bijzondere school. Dat is zeker. Een school met een roemrijke geschiedenis, vernoemd naar een idealistisch echtpaar dat meer dan 125 jaar geleden het als opdracht zag om kinderen van de straat te houden, te onderwijzen en met het christelijk geloof groot te brengen. Waarom is deze school een witte school?

Weespers hoeven hier natuurlijk helemaal niets aan te doen. Ouders kiezen toch zelf de school voor hun kinderen uit? Als ouders kiezen voor een witte school is dat hun goed recht. Het stadsbestuur heeft regels gesteld en daar voldoen alle scholen aan. Geen vuiltje aan de lucht dus. Trouwens, zo wit is die school ook weer niet. Toch vraag ik me af wat de naamgevers van deze school zouden zeggen als ze zouden weten dat hun school tegenwoordig bekend staat als een basisschool voor de blanke elite. De sleutel is gebroken. De vraag is nu: is er dan geen smid in het land die deze sleutel maken kan?