Het ingestorte zwembad.
Het ingestorte zwembad. Foto: André Verheul sr.

2002: wolkbreuk maakt einde aan Blijwater

WEESP - Het WeesperNieuws bestaat 25 jaar en blikt daarom elke week terug op nieuws uit het verleden. Deze week: zwembad Blijwater, dat bij veel Weespers nog steeds nostalgische gevoelens oproept. In 2002 stortte het zwembad in. Herstel bleek niet haalbaar.

Op zaterdag 24 augustus werd Nederland geteisterd door hevige regenval. In het hele land ontstonden problemen: van vele ongelukken op de snelwegen tot dreigende dijkbreuken en instortende gebouwen. Ook Weesp bleef niet gespaard. Er viel hier binnen 24 uur 101 millimeter regen en dat leidde er onder meer toe dat het platte dak van zwembad Blijwater aan de Basisweg deels instortte. Daarover werd door ons natuurlijk uitgebreid bericht, maar ook de landelijke media besteedden er aandacht aan.

Allengs werd duidelijk dat het zwembad als verloren moest worden beschouwd. Herstel van het toch ook wel verouderde gemeentebad bracht te hoge kosten met zich mee. Het complex werd gesloopt. De gemeente ging op zoek naar een exploitant die op dezelfde plek een nieuw zwembad wilde bouwen en exploiteren. Het was John Theuws van ZIB uit het Noord-Brabantse Rijen die wel brood zag in een zwembad in Weesp, gecombineerd met een Spa Wellness. In november 2004 ging het zwembad open voor publiek. Het aangrenzende saunacomplex opende in mei 2005 de deuren.

Kinderen konden weer naar zwemles in hun eigen woonplaats en ook lokale sportverenigingen als zwem- en poloclub Triton en Trim- en Trainingsgroep Weesp hoefden voor hun trainingen niet meer uit te wijken naar zwembaden in de regio. Dat is natuurlijk fijn, maar onder veel Weespers is nog steeds heimwee naar zwembad Blijwater. Menigeen koestert warme herinneringen aan die eindeloze zomers in of aan de rand van het buitenbad.