Het Vechtstede College amper 2,5 jaar geleden: de grote verbouwing en uitbreiding wordt geopend.
Het Vechtstede College amper 2,5 jaar geleden: de grote verbouwing en uitbreiding wordt geopend. Foto: Marieke van Veen

GSF denkt na over toekomst Vechtstede College

WEESP - De overkoepelende Gooische Scholenfederatie (GSF) gaat de komende tijd goed kijken waar het Vechtstede College staat en hoe zij de toekomst van de school ziet. Uitgangspunt: Weespers moeten in Weesp naar school, dan komt pas de rest aan de beurt.

door Christian Pfeiffer

Noem het een luxeprobleem: het Vechtstede College aan de Amstellandlaan is zo populair dat de aanwas van nieuwe leerlingen elk jaar groeit. Rector Jan Verhulst riep daarom een paar weken geleden in onze krant dat er daarom alweer aan uitbreiding wordt gewerkt. Dit leidde op zijn beurt weer tot zorgen in de Weesper gemeenteraad die er niet veel voor voelt om alweer de portemonnee te trekken voor de school die drie jaar geleden nog een etage bijbouwde. De gemeente moet betalen als een school wil uitbreiden. Maar, zo zijn de zorgen, de aanwas van nieuwe leerlingen komt vooral uit de regio en dan specifiek uit Diemen. Waarom bouwen ze daar geen dependance van het Vechtstede?

Prima, riep de Diemense wethouder Jeroen Klaasse meteen, die de suggestie van de Weesper politiek goed kan gebruiken om de al jaren aanwezige Diemense wens voor een middelbare school nieuw leven in te blazen. Wanneer kan de eerste paal de grond in van het Vechtstede Diemen?

Zover is het nog lang niet, zo zegt GSF-voorzitter Kees Elsinga. "Ja, het Vechtstede is populair. Ja, de verwachting is dat de aanwas van leerlingen alleen maar toeneemt. Veel leerlingen komen uit Diemen. We willen uitbreiden. Maar we gaan eerst eens kijken waar het Vechtstede College nu precies staat. Wat voor school zijn we en willen we worden? Wat is een mooie omvang? Worden we niet te groot? De komende jaren wordt ook de Bloemendalerpolder bebouwd en dat gaan we merken."

Elsinga vertelt dat er daarom nog geen duidelijk uitbreidingsplan is, maar dat er in goed overleg met de Weesper wethouder wordt gekeken naar bovenstaande vragen. "Een strategische oriëntatie. Dat is het. En dat betekent dat we in dit proces ook gaan praten met alle belanghebbenden. Als er dan een concrete wens is van de wethouder van Diemen om daar eens te kijken naar uitbreiding dan gaan we zeker met hem in gesprek."

'We willen ook anticiperen op de Bloemendalerpolder'

"Ik ken de schoolwens van Diemen ook al jaren, want ik woon zelf in Diemen. Het probleem is echter dat je niet zomaar een school of een dependance kunt beginnen. Daarvoor moet je in overleg gaan met de scholen die het gebied dekken. In het Gooi is dat makkelijk, want dat zijn we grotendeels zelf, maar in Diemen zijn dat de Amsterdamse scholen", zo legt Elsinga uit. "Nogmaals: als de wens van de Diemense wethouder er is, dan willen we zeker met hem om tafel."

Voor het Vechtstede in Weesp is er één basisregel bij het komende onderzoek. "Weespers moeten in Weesp naar school kunnen. Dat zit nu al in ons toelatingsbeleid en dat blijft ook zo."